+ Irodalom

Kányádi Sándor 95, a Kaláka 55 éve született – koncert és könyvbemutató a 6Színben

Kányádi Sándor

Ebben a kötetben sűrűsödik igazán ars poeticává és hitvallássá Kányádi Sándor bölcsessége, amely mint életre szóló és szólító tanítás.

Raffay Zsófia fotója

Kettős jubileumot ünneplünk május 5-én a 6SZÍN teátrumban: Kányádi Sándor költő születésének 95. évfordulója, illetve a Kaláka együttes megalakulásának 55. évfordulója alkalmából a zenekar koncertet ad a színház előadótermében.

A Kalákát rengeteg szál köti össze Kányádi Sándorral. Első erdélyi turnéjukon született meg Az elveszett követ című Kányádi-vers megzenésítése, majd az évtizedek alatt több tucat követte. Ezekből válogatva jött létre Az elveszett követ című zenés könyv, melyet ez alkalommal bemutatnak. Szeretettel várják a kicsiket és nagyokat a május 5-én, vasárnap 11 órakor kezdődő koncertre és könyvbemutatóra!

Az elveszett követ című családi Kaláka-koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

Az eseményre jegyvásárlás itt.

Az erdélyi származású Kányádi Sándor egyaránt alkotott felnőtteknek és gyerekeknek, s azon kevesek közé tartozik, akik mindkét területen maradandó műveket hoztak létre. Már életében a gyerekirodalom klasszikusának számított, különösen játékos nyelvű, ízes kifejezésekben bővelkedő verses meséi és meseregényei voltak népszerűek; ez utóbbiak közül több is a Móra Könyvkiadónál jelent meg először Magyarországon (Virágon vett vitéz, 1983; Világlátott egérke, 1985).

Kányádi Sándor műveinek megőrzése és gondozása a magyar kultúra egyik fontos küldetése – és ebben a küldetésben a Móra Könyvkiadó is aktív szerepet vállal. Gyermek- és ifjúsági kiadóként az a célja, hogy a neves szerző páratlan prózai és lírai életművéből ne merüljön feledésbe a kicsiknek szóló rész, és új válogatásokban, kortárs rajzokkal kibővülve juthasson el az olvasókhoz.

Az elmúlt években megjelent, nagy sikerű vers- és mesegyűjtemények után (Világgá ment a nyár; Az okos kos; Világlátott egérke; Talpas történetek) a Fából vaskarika című kötet 2024. április 29-én jelenik meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. A mű érzékenyen mutatja be az emberi viszonyok összetett szövedékét, a társadalmi hierarchiát, a nemzeti identitást, a népek és nemzetek együttélésének kihívásait és szépségeit, valamint egymás elfogadásának, tiszteletének fontosságát.

Úgy is mondhatnánk, hogy Kányádi Sándor hidat épít, a tolerancia hídját építi föl mesevilágában. Ebben a kötetben sűrűsödik igazán ars poeticává és hitvallássá Kányádi Sándor bölcsessége, amely mint életre szóló és szólító tanítás – megkerülhetetlen.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top