+ Irodalom

Misima Jukio: Élet eladó – a menekülés fondorlatos kézikönyve

misima jukio

Ez a mű Misima Jukio nagy és mély témáinak (tradíció, pusztulás, modernitás) könnyedebb, ám biztos kezű feldolgozása.

Élményolvasó – Misima Jukio: Élet eladó

Szeretem Misima írásait, nagyon érdekes, egyedi hangú művész, ez a regénye saját értékelése szerint nem tartozott legfontosabb munkái közé.

S valóban – ám a mérce magas, az alsóbb polcokon lévők sem rosszak, így az Élet eladó lendületes, abszurd, szellemes, sötét humorú könyv, amely egy, a japán fogyasztói társadalomból menekülő fiatalember furcsa kalandjait mutatja be, a halálba vágyva rohanva a halál – elől; komor színekből csupa élet, ötlet, fondorlat ez a regény.

Ez a mű Misima nagy és mély témáinak (tradíció, pusztulás, modernitás) könnyedebb, ám biztos kezű feldolgozása; ez az ellentmondásosság teszi élvezetes olvasmánnyá a tragikus sorsú nagy japán mester e regényét.

Szombathy Pál

Misima Yukio élete:

Misima Yukio (eredeti nevén Hiraoka Kimitake) (1925-1970) japán író, regényíró és politikai aktivista volt. Misima a 20. század második felében az egyik legnagyobb japán íróvá vált, művei mélyen befolyásolták a japán irodalmat és kultúrát.

Misima 1925-ben született Tokióban. Gyermekkorában zenei képzésben részesült, de később az irodalom felé fordult, és a Tokiói Egyetemen japán irodalmat tanult. 1946-ban első regényét, a Harminchat éjszakát írta, ami azonnal nagy sikert aratott, és a figyelem középpontjába állította.

Az 1950-es években Misima egyre népszerűbbé vált, és a 60-as években munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között a Japán Akadémia Díjával. Művei között megtalálhatók a hagyományos japán kultúrára és az emberi lélek mélyére irányuló szuggesztív regények, valamint politikai és társadalmi témájú írások is.

Misima életének későbbi szakaszában egyre inkább politikai és szélsőséges nézeteket vallott. 1970-ben Misima drámai módon vetett véget az életének, amikor egy kísérlet során öngyilkosságot követett el. Öngyilkossága és radikális nézetei nagy vitát váltottak ki Japánban és világszerte, és Misima emléke a mai napig él a japán irodalomban és kultúrában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top