+ Irodalom

Kovács András Ferenc költészeti díjat alapítanak

Kovács András Ferenc

Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésük szerint fontos, értékes példa marad.

Kovács András Ferenc költészeti díjat alapít a Látó szépirodalmi folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány a 64 éves korában elhunyt erdélyi magyar költő emlékére – jelentették be az alapítók pénteken Marosvásárhelyen.

A díj alapításáról sajtótájékoztatón és Facebook-oldalán is beszámolt az erdélyi lap, melynek Kovács András Ferenc több mint tíz évig volt a főszerkesztője. A bejegyzésben hangsúlyozták: Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésük szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is.

„A kitüntetésben azon 65-ik életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység” – írták.

Az újonnan alapított díjat évenként egyszer, a magyar költészet napja környékén adják át Marosvásárhelyen a szakmai kuratórium döntése alapján. A kuratórium tagjai: André Ferenc, Balázs Imre József, Codau Annamária, Markó Béla, Mészáros Márton, Porogi Dorka és Szabó Róbert Csaba.

A 2000 eurós pénzjutalommal járó díj támogatói Maros megye önkormányzata és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal.

A 2024-es díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján hozzák nyilvánosságra, a díjátadót április 13-án tartják Marosvásárhelyen.

Kovács András Ferenc (Szatmárnémeti, 1959. július 17. – Marosvásárhely, 2023. december 30.) Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító, dramaturg, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Verseket 1977-től, gyermekverseket 1981-től közölt, félszáznyi kötet szerzője. Verseiből több nyelven, több változatban is készültek fordítások.

Munkásságát számos díjjal elismerték. 1996-ban József Attila-díjat kapott; 2006-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díját ítélték neki oda a kortárs magyar lírában kivételes gazdagságú életművéért, a marosvásárhelyi Látó című folyóiratért végzett munkájáért, műfordításaiért és páratlan költői képzettségéért. A magyar költészetet alapvetően gazdagító életművéért 2010-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top