+ Zene

Jön a legendás lengyel rockzenekar, az SBB

sbb

Az SBB a Silezian Blues Band, más források szerint a Szukaj, Burz, Buduj (Keresd meg, zúzd szét, építsd fel) rövidítése.

Hét év után ismét Magyarországon ad koncertet az SBB. A legendás lengyel progresszív rock zenekar október 17-én a fővárosi Erkel Színházban lép fel – közölte a szervező Krokodil Rock.

A közlemény szerint az est a Nagy Generáció koncertsorozat részeként valósul meg. Az 1971-ben alakult eredeti SBB-ből ketten, Józef Skrzek és Antymos Apostolis ma is a csapat tagjai, a dobos 2007 óta Németh Gábor.

Az SBB a Silezian Blues Band, más források szerint a Szukaj, Burz, Buduj (Keresd meg, zúzd szét, építsd fel) rövidítése. A zenekar Katowicében alakult; a lengyel rockzene történetének egyik legfontosabb alakja, Czeslaw Niemen az elsők között figyelt fel az SBB-re és szerződtette saját kísérőegyüttesének. A három tehetséges muzsikus, Józef Skrzek (billentyűs hangszerek, basszusgitár, ének), Antymos Apostolis (gitár) és Jerzy Piotrowski (dob) rövidesen Közép-Európa legjobb progresszív zenekarát alkotta.

Noha művészetük a dzsessz, a rock, a blues és a klasszikus zene hagyományait ötvözi, sikerült egy teljesen egyedi, saját stílust kialakítaniuk. Zenéjüket komoly érdeklődés kísérte, hatalmas energiákat mozgósítottak a színpadon, és a környező országok teljes rocknemzedékét sikerült mobilizálniuk. Már első koncertkörútjukon befutottak: 1973-ban az SBB az év együttese, tagjai az év zenészei lettek Lengyelországban, és ez így is maradt sok éven keresztül.

Józef Skrzek multiinstrumentális zenész, komponista és hangszerelő négyéves korában kezdett zongorázni, majd hegedűn tanult. Elementáris basszusgitárjátéka az SBB egyik védjegye lett, de különleges énekhangja is fontos része kompozícióinak.

A görög származású gitáros, Antymos Apostolis autodidaktaként kezdett gitározni. Tizenöt éves sem volt, amikor Skrzek egy katowicei iskolai zenekarban felfedezte. Virtuóz gitárjátéka mellett élményszámba mennek dob- és ütőhangszer-improvizációi is.

Az SBB hét év sikersorozat után 1980-ban beszüntette működését, majd Skrzek 1998 őszén jelentette be az együttes újjáalakítását. 2007-ben magyar tag lépett be, Németh Gábor (Skorpió, Dinamit, Bikini, P. Mobil) lett a dobos.

Az együttes a hetvenes években Lengyelországban az LGT-vel adott közös koncertet. Az SBB számos alkalommal lépett fel Magyarországon, először 1977-ben a Budai Ifjúsági Parkban, legutóbb 2017-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon. Józef Skrzek abban az évben decemberben az Omega vendégeként lépett fel a Sportarénában, és előadta velük a Dziwny jest ten swiat című dalt.

Október 17-én az Erkel Színházban az est első részében a Takács Tamás Blues Band ad koncertet.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top