+ Film

Bacsó Béla 71 éves korában hunyt el

Bacsó Béla

71 éves korában meghalt Bacsó Béla esztéta, egyetemi tanár. Korábban az ELTE Esztétika Tanszékének vezetője volt.

fotó: Stekovics Gáspár

71 éves korában meghalt Bacsó Béla esztéta, egyetemi tanár. Korábban az ELTE Esztétika Tanszékének vezetője volt, amely ezekkel a szavakkal búcsúzott tőle a Facebookon:

Drága Tanár Úr, soha nem feledjük!

Bacsó Béla 1952 decemberében született Budapesten, itt végezte iskoláit is. Az ELTE oldalán olvasható életrajza szerint felsőfokú tanulmányokat az ELTE magyar-esztétika-népművelés szakon végzett (1972-1977).

Pályakezdő éveit a Magyar Színházi Intézetben töltötte főmunkatársi beosztásban, ahonnan politikai okokból elbocsátották; később az ELTE Esztétika Tanszékére került oktatónak és kutatónak; adjunktusi, majd docensi, 2005 óta egyetemi tanári beosztásban dolgozik. A filozófiai tudományok kandidátusa 1992-ben, majd 2001-ben az MTA doktora. 2003-ban habilitált. 1997-ben Széchenyi professzori ösztöndíjban és a Soros Alapítvány alkotói díjában részesült.

Közben a JPTE frissen megalapított Esztétika Tanszékét is vezette 1995-től 1997-ig. 2000-2010 közt az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatójaként működött, 1997-től az ELTE Esztétika Tanszékének tanszékvezetője. Számos önálló szakkönyv, valamint több mint 130 tanulmány, kritika, cikk szerzője.

1991-1995 között szerkesztette az Athenaeum folyóiratot. Számottevőek fordításai is, fordított többek között Martin Heidegger műveket, művészettörténeti hermeneutikáról szóló egyetemi tankönyvet. 2020-ban neki ítélték a Magyar Filozófiai Társaság életműdíját.

Haláláról Janisch Attila filmrendező is írt Facebook-oldalán: “Béla volt (és marad) a legcsodálatosabb, legegyenesebb, legméltóságosabb ember, akit a barátunknak tudhattunk. A jellem, a műveltség és a tudás bevehetetlen és megtörhetetlen hegymagasa volt Bacsó Béla. Az emberi minőség egy minőség nélküli korban.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top