+ Zene

Rendkívüli nyitvatartással és vonósnégyes fesztivállal várják a magyar látogatókat a hosszú hétvégén az ausztriai Esterházy-helyszíneken

esterházy

Március 15. és 17. között megnyitja kapuit a magyar látogatók előtt Fraknó Vára és a kismartoni Esterházy-kastély.

Március 15. és 17. között megnyitja kapuit a magyar látogatók előtt Fraknó Vára és a kismartoni Esterházy-kastély, mindkét helyszínen a téli nyitvatartás ellenére emelt számban indítanak magyar nyelvű vezetéseket. A csodás akusztikájú Haydn Teremben ezen a hétvégén tartják a quartetto plus vonósnégyes-fesztivált. A szezont április 14-én kezdik az Esterházy Art Award győztes művészeinek, Horváth Gideon, a Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, Süveges Rita és Trapp Dominika kiállításával.

Fraknó várának gyűjteményében, mely a harmincéves háborúból, s a török elleni harcokból, Mária Terézia korából és a Habsburg Birodalom Napóleon elleni csatáiból vonultat fel számos fegyvert és felszerelési tárgyat, valamint koronázási zászlókat, emellett a várkápolnán és az oratóriumon, a történelmi várkonyhán át és a lenyűgöző kút mellett is elvezet, 10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 órakor indulnak magyar nyelvű vezetések.

A napjainkban is eredeti állapotában és helyén található Esterházy kincstárban, az ún. Wunderkammerben (művészeti és csodakamrában) pedig 11.30, 13.30, 14.30 és 15.30 órakor indítanak magyar nyelvű vezetést.

A kismartoni Esterházy-kastély összes kiállítását meg lehet tekinteni a kastély-jeggyel.

Március 15. és 17. között a következő időpontokban indulnak magyar nyelvű vezetések:
március 15.: 11.00 óra, 12.30 óra, 15.00 óra, 15.30 óra
március 16.: 11.00 óra, 12.30 óra (megfelelő létszám esetén), 15.00 óra
március 17.: 11.00 óra, 12.30 óra (megfelelő létszám esetén), 15.00 óra

A kastélyban március 15-én 14.30-kor, 16-án és 17-én 11.30-kor családi vezetésre is lehetőség nyílik.

Mind a vár, mind pedig a kastély ezen a hétvégén vezetés nélkül is megtekinthető a nyitvatartási időben.

Az Esterházy-kastély ezen a hétvégén ad otthont a quartetto plus vonósnégyes- fesztiválnak, melynek idei programja a kamarazene sokszínűségét hangsúlyozza. Nemzetközileg elismert kiválóságok, a Schumann Quartett, az Erinys Quartett és a Signum-Quartett egy-egy „plusszal”, egyszer Sabine Meyer klarinétművésszel, máskor Chen Reiss szopránnal kiegészülve indítják kamarazenei programjukat.

Március 15-én 19.30 órakor a Schumann Quartett és Sabine Meyer klarinétművész koncertje csendül fel. A koncerten elhangzik Haydn 3. (Esz-dúr,) vonósnégyese op. 17, Beethoven 11. (f-moll) vonósnégyese op. 95, valamint Mozart A-dúr klarinétötöse KV 581.

Március 16-án, szombaton délután 17:30 órakor az Erinys Quartet előadásában Kaija Saariaho Terra Memoria című szerzeményét, Haydn 5. (F-dúr) vonósnégyesét op. 50 Hob.III:48, illetve Janáček 2. (Bizalmas levelek) vonósnégyesét hallhatja a nagyközönség az Esterházy-kastély kápolnájában.

Az est folyamán pedig 19.30 órakor a Haydn Teremben lép fel a Signum Quartett, melynek tagjai ezen az estén megkísérlik egyesíteni az egyesíthetetlent, Mozartot és Led Zeppelint, unplugged, a vonósnégyes segítségével. Egy előítéleteket megdöntő és a füleket újra hangoló este.

Ugyancsak a Signum Quartett lép színpadra Chen Reiss kíséretében március 17-én délelőtt 11 órai kezdettel. Előadásukban Haydn: 2. (C-dúr) vonósnégyese op.20, Fanny Hensel-Mendelssohn Dalok szoprán hangra (vonósnégyes-átiratok), Májusi éj, Az alkony felülről ereszkedik lefelé, Korai sírok, Gondoladal és Schumann Hat dala op. 107, valamint a szünet után Schubert 14. (d-moll, „A halál és a lányka“) vonósnégyese hallható.

A szezont egyébként április 14-én nyitják meg az Esterházy Art Award győztes művészeinek, Horváth Gideon, a Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, Süveges Rita és Trapp Dominika kiállításával.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top