+ Irodalom

A Kelet és Nyugat kellemetlen állítások sorát tartalmazó mű

kelet és nyugat

A Kelet és Nyugat máig érvényes, vitára ingerlő és kellemetlen állítások sorát tartalmazó mű, írta: René Guénon.

Élményolvasó René Guénon: Kelet és Nyugat

Mivel elbűvöl Hamvas Béla szelleme, műveltsége, gondolatvilága, stílustisztasága, lényeglátása és szintúgy a (persze vitatható) állításai mögötti tudás és érvrendszer, így hát élvezettel olvasom egyik metafizikai mestere, René Guénon munkáit is – ebben a kötetében éppen száz évvel ezelőtt fogalmaz meg máig érvényes észrevételeket a nyugati és a keleti kultúrák, civilizációk és tradíciók közötti nagy különbségekről, a meg nem értések okairól.

Persze Guénon kellemetlen gondolkodó a nyugati intellektuális-technikai fölényt megkérdőjelezhetetlennek tartó nézőpontból, hiszen életműve a Kelet megértésének szándékát tükrözi, az ősi hit és igazságok tanulmányozása által.

A Kelet és Nyugat máig érvényes, vitára ingerlő és kellemetlen állítások sorát tartalmazó mű, amikor egy ezeréves civilizációt hasonlít össze több ezerévesekkel, amikor az európai keresztény középkort egyáltalán nem negatív fényben szemléli, sőt.

Guénon nem hisz a Kelet agresszív terjeszkedési hajlamaiban, annál inkább a Nyugat elengedhetetlen nyitottságában a párbeszéd érdekében – tegyük hozzá, Kelet alatt e tekintetben inkább az ősi kínai, indiai civilizációkat érti, nem pedig a szerinte a két világ közt átmeneti vonásokkal is bíró ifjabb iszlámot.

De ennyi elég is, Guénont inkább olvasni kell, mint magyarázgatni, függetlenül attól, kit mennyire képes meggyőzni gondolkodásával ő vagy Hamvas.

Szombathy Pál

A legfrissebb irodalmi cikkeink

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top