+ Színház

Pajzán mesélőszínház is lesz

Vendégváró Fesztivál

A Vendégváró Fesztivál részletes programja, valamint az előadásokról szóló további információk a Bethlen Téri Színház honlapján olvashatók.

Február 25. és 27. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Bethlen Téri Színház a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál programjait, amelynek idei meghívottja a Dialóg nonprofit szervezet Szlovákiából.

A Vendégváró Fesztivál keretében minden évben határon túli magyar nyelvű színházi társulatok mutatják be előadásaikat a Bethlen Téri Színházban. Ezzel a hetedik kerületi színház lehetőséget teremt a budapesti közönségnek, hogy megismerhessék a határon túli alkotóműhelyek repertoárjának keresztmetszetét, ezzel is még szélesebb képet nyújtva a magyar kultúráról.

A fesztivál idei vendége a felvidéki Dialóg nonprofit szervezet, amely 2016 márciusában azzal a céllal alakult meg, hogy olyan szlovákiai magyar kulturális projekteket hozzon létre, melyek témájuknál, vagy műfajuknál fogva perifériára szorultak. Elsősorban a színház, az előadó-művészet és a film területén keresi azokat a határterületeket, témákat, lehetőségeket, amelyeket a struktúrán belül a színházi intézmények szervezési és anyagi okok miatt nem tudnak felvállalni.

Szándékuk, hogy elősegítsék a párbeszédet azok között az alkotói csoportok között, amelyek a szlovákiai magyar színházi közösségben kissé elkülönültek egymástól.

Február 25-én Soóky László Papa különböző hangszereken hegedül című darabját láthatja a közönség Lajos András dunamocsi származású színművész – a Miskolci Nemzeti Színház tagja – előadásában. A komikus, ugyanakkor lírai hangvételű monodráma története lazán, tágabb értelemben a csehszlovákiai magyar történelmi valósághoz kötődik, témája költői és bensőséges. A helyzet alapvetően történeti időn kívüli: Papa és a Jóisten kapcsolatát, vitáját és egyezkedését meséli el, találkozásuktól Papa végső hazatéréséig. Az előadás másik fő témája a közösségépítés, és ennek humoros mozzanatai.

„Egy zenekar létrehozása rendkívüli körültekintést igényel. Különösen akkor, ha a zenekar későbbi tagjai elszántak ugyan, csak éppen semmilyen hangszeren nem tudnak játszani…” – írta a monodrámáról a szerző, Soóky László.

Másnap, február 26-án este a világhírű ír-angol drámaíró és filmrendező, Martin McDonagh Otthol -The Lonesome West – című darabja tekinthető meg a Kaptár Polgári Társulás előadásában. A magyar nyelven korábban Vaknyugatként ismert mű szövegét Csikmák Kati dramaturg újrafordította, a cselekmény pedig egy csallóközi miliőbe helyeződött át. Így az előadás a mcdonagh-i kortárs dráma és a szlovákiai magyar vidék ritmusának külön-külön ugyan ismerős, egybedolgozva azonban újszerű, friss és felforgató élményét hozza létre.

A fesztivál záróestjén – február 27-én – ismét Lajos András lép a Bethlen színpadára, Soóky László A bőgős fia meg az ördögök című pajzán mesélőszínházi előadásával. Az azonos című, Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg: ezt a mesét a felnőtt nézők számára ajánlják az alkotók.

Az a népmesei hagyományok alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul és a mese végén elnyeri a királylány kezét. Azonban sem az indulás és a végkifejlet közötti út, sem pedig a fordulatok nem hétköznapiak e mesélőszínházi előadásban.

A Vendégváró Fesztivál részletes programja, valamint az előadásokról szóló további információk a Bethlen Téri Színház honlapján olvashatók.

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top