+ PR-cikk

A laprugó működése a gyakorlatban

laprugó

A haszongépjárművekre sokkal nagyobb terhelés nehezedik a hétköznapokban, mint egy személygépjármű esetében. Azt már lassan több mint 100 éve tudjuk, hogy a megfelelő rugózás minden járműnél kiemelten fontos. A nagyobb gépeknél minden plusz segítség, eszköz jól jön. Ezek közé tartozik a laprugó is.

Minden gyártóhoz megtalálhatjuk a megfelelőt

A Weber Autotechnik Mitsubishi L200-as laprugó beszerzésében is tud segíteni. Ma már többféle kialakítás közül lehet válogatni. Például választhatunk acél parabola rugólapot is, ami hosszú távon, nagy terhelés mellett is kiváló teljesítményt fog nyújtani. Legújabb fejlesztésekből sincs hiány, bár ezek még annyira nem számítanak elterjedtnek. Ilyenek például a kompozit anyagból készült változatok. Ha biztosra akarunk menni, akkor megerősített laprugó is kerülhet a kosárba, de szorosan követhetjük a gyári paramétereket is.

Minden teherautó esetében, így a Mitsubishi L200-as modellnél is az a legfontosabb, hogy az elérhető legjobb minőségű laprugó kerüljön fel a járműre. Ezt a leginkább úgy érhetjük el, ha a vásárlás során az anyaghasználatra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. A piacon az egyik legjobb választásnak az 51CrMOV5-es acélötvözet számít, ami a 25 mm-es anyagvastagságon felüli ideális keményedést is garantálja.

A minőség természetesen még azért is fontos, mert a felhasználás során sokkal kevesebb problémával fogunk találkozni. Egy olcsóbb, de gyengébb változat elsőre csábító lehet az alacsony ár miatt, viszont idővel sokkal többet kell majd rá költeni, valamint a meghibásodások, a teljesítmény csökkenése is hamarabb fog jelentkezni.

Hogyan épül fel a laprugó?

Általában két kialakítással lehet találkozni. Egy vagy két főlapból áll a laprugó, amihez több melléklap is tartozhat. Fontos, hogy a rugó karakterisztikája fogja meghatározni, hogy milyen és mekkora hatással van a jármű dinamikájára az egész eszköz. Természetesen a vásárlás során oda kell figyelni arra, hogy mindig az adott járműhöz legjobban illeszkedő darabot válasszuk. Ha például Mitsubishi L200-hoz keresünk laprugót, akkor csak az ezzel kompatibilis termékek jöhetnek szóba.

Ezért is ajánlott olyan helyen keresgélni, ahol gyártó, valamint modell szerint vannak csoportosítva az egyes rugólapok és más kiegészítők, alkatrészek.

Laprugóval a vezetés is kényelmesebb lesz

A kisteherautók, haszongépjárművek és pótkocsik fontos tartozéka a rugólap, valamint a hozzá tartozó erősítések. Ezért is kell minden egyes szállítás előtt és után ellenőrizni annak állapotát. Ha már nem megfelelő a teljesítménye, azt menet közben is érezni fogjuk. A cserét nem érdemes halogatni, mert a laprugó közvetlen hatással van a menetstabilitásra, a féktávra és a biztonságra. Többféle kialakítás közül lehet válogatni minden teherautó esetében, továbbá az erősítéseket is erősen ajánlott alkalmazni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top