+ Életmód

Mi az a softshell dzseki, és mire figyelj a vásárlásakor?

softshell dzseki

A softshell dzseki igazi áldás tud lenni a hűvösebb, szeles, csapadékos napokon, hiszen az alapanyagának köszönhetően egyszerre képes védeni mindhárom időjárási viszontagságtól.

No, de mégis hogyan?

Az Ajándéktárgyközpont kabátjai között is elérhető softshell dzsekit valahol félúton tudnánk elhelyezni a vízálló meleg és a polár kabát között: a legtöbb kabátnál sokkal jobban lélegzik, de nem olyan szinten taszítja a vizet, mint egy vízálló réteggel ellátott darab.

Ezt a tulajdonságát pedig leginkább annak köszönheti, hogy nincsen bélése, hanem két szövetréteg összekapcsolásával készül, legtöbbször a poliészter és a nejlon kombinációjából. Ehhez kapcsolódóan fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy ezek az anyagok inkább nevezhetők vízlepergetőnek, mint vízállónak, mindazonáltal nagyon jól lélegeznek, kellemes viseletet biztosítanak a bőrnek, és rendkívül tartósak.

Manapság létezik már 3000 mm, 8000 mm, és 15 000 mm vízmennyiséget is lepergető softshell dzseki. Az utóbbi már az igazán mostoha időjárási körülmények között is megállja a helyét.

A softshell dzsekivel remekül helyettesíthető a réteges öltözködés

Amikor egy hideg, nyirkos napon elmész dolgozni, mit veszel fel? Nagy valószínűséggel egy aláöltözetet, egy meleg, polárpulcsit, rájuk pedig egy esőkabátot. Így azonban igazi kínzás a munka, mivel ezek a rétegek nem tudnak megfelelően szellőzni.

A softshell dzseki azonban mindezeket helyettesítheti, ráadásul még könnyű viseletnek is számít, így sokkal szabadabb mozgást tesz lehetővé, mintha három réteget viselnél.

Milyen fajtái léteznek?

A softshell dzseki általában kétféle kivitelezésben készül, szövött és a membrános változatban. Az előbbi szélálló és víztaszító külső rétegekkel, illetve jól lélegző belső részekkel rendelkezik, míg az utóbbi jobban véd a szél és a csapadék ellen, ám kissé nehezebb, és kevésbé lélegző.

De egyébként létezik már hidrid verzió is, amely ötvözi a könnyű, rugalmas szövésű softshell jellemzőit a membrános softshell időjárás elleni védelmével, hogy az előnyeik maximálisan kiaknázásra kerüljenek.

Végül ejtsünk pár szót arról, hogy mire figyelj, ha softshell dzsekit vásárolsz!

Mindenképpen figyelned kell az anyag típusára és súlyára, illetve a membrán típusára, amely légáteresztő képességi tartományt jelzi.

De nem szabad figyelmen kívül hagynod a szabást sem. Fontos, hogy az általad választott darab, illeszkedjen a testedhez, ugyanakkor biztosítsa a megfelelő mozgásszabadságot akkor is, ha thermo aláöltözet viselsz alatta.

Továbbá nem árt szem előtt tartanod még annak a terepnek az időjárási viszonyait, ahol a ruhadarabot fogod használni, illetve azt, hogy hogyan fogod magát a dzsekit viselni, külső rétegként vagy réteges viseletként.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top