+ Képzőművészet

14 évvel a rablás után találták meg Chagall és Picasso festményét

chagall

Egy Marc Chagall és egy Pablo Picasso festményt találtak egy antwerpeni pincében, 14 évvel azután, hogy azokat ellopták.

Picasso: Tête

Hónapokig tartó titkos rendőrségi akció keretében találták meg a tel-avivi műgyűjtőtől 14 évvel ezelőtt ellopott festményeket – írja a The Guardian honlapja.

Egy Marc Chagall és egy Pablo Picasso festményt találtak egy antwerpeni pincében, 14 évvel azután, hogy azokat ellopták egy izraeli műgyűjtőtől.

A két alkotás, Picasso egy kubista portréja, amit egyszerűen csak Tête-nek neveznek, és Chagall L’homme en prière című festménye, amely egy imádkozó embert ábrázol, 2010 februárjában tűnt el egy Herzikovich család tulajdonában lévő Tel Aviv-i villából.

chagall

Chagall: L’homme en prière

Akkoriban a két festményt 900 000 dollárra (710 000 fontra) értékelték. Ugyanebben a rablásban a betörők egy széfbe zárt, 680 000 dollár értékű ékszert is eltulajdonítottak, amit sosem találtak meg.

A nyomozók 2022 végén értek el áttörést a tízéves keresésük során, amikor belga rendőrök tippeket kaptak arról, hogy egy namuri műkereskedő aukcióra kínálja a két festményt.

Egy több hónapig tartó titkos művelet során a rendőrség követte a gyanúsítottat, egy 68 éves izraeli luxusóra-kereskedő, „Daniel Z” mozgását.

Amikor a szövetségi rendőrség múlt héten az ügyész kérésére a gyanúsított házában razziázott, jelentős mennyiségű pénzt találtak, de festményeket nem.

„Az 2023-ban végrehajtott ellenőrzések és rendőrségi erőforrások lehetővé tették annak megállapítását, hogy a gyanúsított valóban birtokában volt a keresett műveknek, és hogy azokat otthonában vagy valamelyik hozzátartozójánál tarthatja” – mondták a rendőrségi tisztviselők a francia nyelvű belga Le Soir napilapnak.

„Bár a férfi beismerte, hogy birtokában vannak a festményeknek, a gyanúsított nem volt hajlandó elárulni, hol tárolja azokat.”

Miután kiterjesztették a kutatást Antwerpenre és egy olyan épületre, amely korábban egy műkereskedésnek adott otthont, és amely összefüggésbe hozható korábbi ellopott festményes ügyekkel, a nyomozók két csavaros fedéllel lezárt fadobozban találták meg a lopott műalkotásokat.

A festmények sértetlenek voltak, és még mindig az eredeti keretekben álltak, mondta a rendőrség. A fő gyanúsítottat a két festmény eltulajdonításával vádolták meg, és letartóztatták.

Viaszból elkészült Picasso élethű szobra

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top