+ Képzőművészet

ARCO – Ki viszi haza a ravatalon fekvő Picasso élethű szobrát?

arco

A Földközi-tenger térsége kapta a főszerepet idén a madridi ARCO nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállításon és vásáron.

A Földközi-tenger térsége kapta a főszerepet idén a madridi ARCO nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállításon és vásáron, amelyet hivatalosan csütörtökön nyitott meg a spanyol királyi pár.

A 42. alkalommal megrendezett eseményen a világ 36 országából 211 galéria képviselteti magát. Emellett mintegy négyszáz műgyűjtő és további kétszáz szakember kapott meghívást.

Ahogy minden évben, most is jelentős a latin-amerikai jelenlét, a kiállítók 21 százaléka érkezett ebből a térségből, a legtöbben Argentínából.

Az ARCO-ra most először kapott meghívást ukrán galéria. A kijevi Voloshyn Gallery két ukrán művész, Nikita Kadan és Mykola Ridnyi teljesen fekete, az épp egy éve tartó háborúra reflektáló műveit hozta el Madridba.

A koronavírus-járvány után most először rendezik meg teljesen szabadon, korlátozások nélkül a világviszonylatban is kiemelkedő szakmai jelentőséggel bíró mustrát, a szervezők így arra számítanak, hogy elérik a 90 ezer látogatót a vasárnapi zárónapig.

Az ARCO programján belül külön egységet alkot a mediterrán térség kulturális találkozási pontjaira fókuszáló kiállítás, amelybe Spanyolország mellett Franciaországból, Olaszországból, Horvátországból, Görögországból és Törökországból összesen 19 galériát válogatott be a Marina Fokidis, Bouchra Khalili és Hila Peleg alkotta kurátori csapat.

A vásár kínálatában olyan nagy klasszikusok művei is megjelennek, mint Joan Miró, Antoni Tapies, Miquel Barceló vagy Salvador Dalí, a legdrágábban megvásárolható alkotás azonban Eduardo Chillida cím nélküli,  másfél tonnás acélszobra, amelyet 3,7 millió eurós (1,4 milliárd forint) áron kínál eladásra a bilbaói Carreras Múgica galéria.

A sajtó által legérdekesebbnek titulált mű a barcelonai ADN galéria kínálatában Eugenio Merino hiperrealisztikus alkotása az ötven éve elhunyt Pablo Picassóról, akinek ravatalon fekvő szobrát járhatja körbe az ARCO közönsége.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top