+ PR-cikk

EKR: szigetelési projektek elszámolása

ekr

Az EKR-ben van lehetőség a szigetelési projektek elszámolására, mellyel egyre többen élnek. A mai cikkünkben átvesszük, hogy miről is szól ez, miért előnyös egy cég számára, és hogy miként lehet a mi cégünk is ennek a folyamatnak a kedvezményezettje.

Tisztázzuk, hogy mi is az az EKR!

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer rövidítéséről van szó. Ez egy olyan, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, mely segít megvalósítani a cégek számára az energiahatékonysági beruházásokat.

Az EnergyHub cégcsoport EKR szakértői kiváló partnerei lehetnek bármelyik cégnek, ugyanis rengeteg tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Az energiahatékonysággal kapcsolatban nem csak a jogi megfelelésben tudnak segédkezni, a cégek gyenge pontjait is megtalálják, és javaslatokat dolgoznak ki azért, hogy energetikai beruházások által javítsák a vállalkozás energiahatékonyságát.

Nemcsak tanácsadásban segítenek, hanem meg is tervezik a beruházásokat, és a megvalósításban is támogatást nyújtanak.

Egyre több a szigetelési projekt

Az utóbbi években elég labilis volt az energiapiac. Az energiaárak többször is az egekbe szöktek, köszönhetően például a Covid-19 világjárványnak vagy az orosz-ukrán háborúnak.

Számos nagy megtakarítást hozó projekt szólt a fűtési és hűtési költség megtakarításáról, részben a szigetelések által is. Egy ilyen beruházás előnyei ugyanis élvezhetőek télen és nyáron is, ami egész évben jelentős költség- és energiafelhasználás-csökkenést jelent.

Azok a projektek még hatékonyabbak voltak, melyek során még napelemmel is megtámogatták a rendszert. A teljes energiafelhasználás, illetve a megvásárolt energiamennyiség ilyen esetekben akár töredékére is csökkenthető.

Hogy a lehető leggördülékenyebben valósulhassanak meg ezek a hazai céges projektek, azokon nemcsak cégvezetők, vállalati döntéshozók, hanem rengeteg kiváló energetikai szakember is nagyon sokat dolgozott.

Szigetelési projekt elszámolása az EKR-ben

Többféleképpen is történhet a projektek elszámolása a végfelhasználók által. A legegyszerűbb, ha szerződünk egy olyan auditor szakcéggel, akik segítenek “megvásárolni” az EKR tanúsítványt. Ilyen esetben nem lesz auditori, munka- és sikerdíj sem, csak egy fix díj, amit ki kell fizetni, Ft/GJ-ban meghatározva (a tanúsítványért cserébe). Ezt az első jogosult auditálja, majd továbbadja egy kötelezett számára.

Az EKR kvóta értékesítése a másodlagos piacon

A megvalósítás és auditálás után a cég értékesítheti az EKR kvótáját a másodlagos piacon. Ekkor viszont lesz költsége az auditálásnak is, ugyanakkora a befolyt összeg a cégé marad.

Kötelezettség (átterhelés kiváltása)

Kétféleképpen történhet a teljesítés. Egyrészt az energiahatékonysági projekt után járó megtakarítással, másrészt pénzben (50.000 Ft/GJ). A legtöbb cégnél szinte biztos, hogy találni akkora szigetelési potenciált, mellyel kiváltható egy egész éves kötelezettség.

A fentiekből kiderül, hogy érdemes belevágni a szigetelési projektekbe, és azok EKR-ben való elszámolásába.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top