+ Életmód

Neva Tölle: Olyan társadalomért dolgozom, amelyben a nők elleni erőszaknak nincs helye

Neva Tölle

A horvát Neva Tölle kapta idén az Európa Tanács által 2014-ben alapított, Raoul Wallenbergről elnevezett díjat.

A horvát Neva Tölle kapta idén az Európa Tanács által 2014-ben alapított, Raoul Wallenbergről elnevezett díjat a nők családon belüli erőszakkal szembeni védelmében végzett munkájáért – közölte a strasbourgi székhelyű testület szerdán.

Neva Tölle bátorsága és elszántsága elismeréseként azért érdemelte ki a díjat, mert életének nagy részét a nők családon belüli erőszakkal szembeni védelméért szentelte. Munkájával elősegítette, hogy az áldozatok segítséget kaphassanak, sokat tett a közvélemény formálásért, és aktívan segítette elő jogszabályok előkészítését és a családon belüli erőszak megelőzését és leküzdését célzó politikák kialakítását.

Az effajta erőfeszítés és odaadás felbecsülhetetlen értékű, a díjazott ugyanis sokféle fenyegetést, megfélemlítést és akadályt tapasztalt munkája során. Bátorsága és elszántsága segített a rászorulóknak, segített megváltoztatni a közvéleményt, és jobb, igazságosabb törvények meghozatalához járult hozzá – hangsúlyozta Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a strasbourgi díjátadón az Európa Tanács közleménye szerint.

Neva Tölle a díj átvételekor azt mondta, az elismerés a családon belüli erőszakot elszenvedő nőknek is szól. A díj nemcsak a múltbeli erőfeszítések elismerése, hanem a jövő iránti elkötelezettség ösztönzője is. „Továbbra is harcolni fogok a nők emberi jogaiért, előmozdítom az igazságszolgáltatást és a biztonságot. Olyan társadalom előmozdításán dolgozom, amelyben a nők elleni erőszaknak nincs helye” – fogalmazott a díjazott.

A svéd kormány és a magyar Országgyűlés kezdeményezésére az Európa Tanács 2014-ben adta át először a Raoul Wallenberg-díjat. A 10 ezer euró értékű elismerést a svéd külügyminisztérium és a magyar Országgyűlés finanszírozza. A díjat kétévente ítélik oda rendkívüli humanitárius teljesítményért.

A korábbi díjazottak Elmas Arus roma származású török filmrendező (2014), a görögországi Leszbosz szigetén menekülteket segítő Agkalia egyesület (2016), a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja (ERRC) nemzetközi romajogi szervezet (2018), Amáni Ballur szíriai gyermekorvos (2020) és Vincent Raj Arokiasamy, az Evidence nevű indiai szervezet alapítója (2022).

A közélet legfrissebb hírei

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top