+ Életmód

Elbocsátás után sikeres elhelyezkedés rövid időn belül?

Elbocsátás

A feladat nem lehetetlen, de az is biztos, hogy a folyamat során több kihívással is fogunk találkozni. A legfontosabb természetesen az, hogy ne essünk pánikba, és tervezzük meg alaposan a következő időszak teendőit. Az álláskeresés ma már sokkal bonyolultabb, mint 10-15 évvel ezelőtt.

Gyorsan telik az idő, nem szabad tétlenkedni

Az év végi és nyári “uborkaszezonban” olykor még a 2-3 hetes folyamatok is képesek hónapokig elhúzódni, ezért is fontos, hogy cselekedjünk. A teljes művelet megtervezésében segíthetnek a CV Shark szolgáltatásai, aminek köszönhetően profi támogatással vághatunk neki a teljes álláskeresésnek.

Sokszor nincs idő felkészülni, nem előre megtervezett körülmények között kell új munkahely után néznünk. Még ha jól teljesítünk is munkában, történhetnek olyan események, amely során a cégnek leépítéseket kell eszközölnie és a műveletnek mi is áldozatul eshetünk. Pláne fájó ez, ha már hosszú évek óta ugyanott dolgozunk, és a váltás eddig egyszer sem fordult meg a fejünkben.

Az álláskeresés nem egy egyszerű folyamat, amire alaposan fel kell készülni. Természetesen stresszes tud lenni ez az időszak, hisz számtalan kérdést teszünk fel magunknak: mi lesz, ha nem sikerül hasonlóan jól fizető állást találni? Meddig elég a megtakarítás? Mi a legrosszabb forgatókönyv?

Ezért is fontos a megfelelő stratégia, amivel az egész álláskeresést megközelítjük. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy sokszor nem a legalkalmasabb jelentkezőket választják a jól fizető állásokra, hanem azokat, akik ügyesen képesek “marketingelni” magukat. Az álláskeresés tulajdonképpen nem szól másról, mint értékesíteni próbáljuk a saját szakértelmünket.

Használjuk a leghatékonyabb eszközöket

Az álláskeresésnél nem kell az összes portálra beregisztrálni, elegendő kiválasztani azt a néhányat, ahol a számunkra releváns cégek találhatóak meg, valamint amelyet ők is rendszeresen használnak. Ilyen például a LinkedIn felülete, amit minden tudatos álláskeresőnek be kell építenie a stratégiájába.

Fontos, hogy még mielőtt belevágunk az egész műveletbe, lépjünk egyet hátra, és reálisan nézzük át a lehetőségeinket. Frissíteni kell az önéletrajzot, valamint egy megnyerő kísérőlevél sem árt. Ha pedig már régen voltunk állásinterjún, akkor a tudást és gyakorlatot is fel kell frissíteni, hisz az évek alatt könnyen be lehet rozsdásodni.

Az állásinterjú egy kétoldalú folyamat

Az interjú során mind a két félnek fel kell mérnie azt, hogy az adott pozícióra megfelel-e. Az álláskeresőnek a kérdések megválaszolása mellett át kell gondolnia, hogy dolgozna-e szívesen a munkáltatónál. Résen kell lenni és kiszúrni a negatív jeleket.

Ezért is fontos az odafigyelés, a jelenlét az interjú során, ahol felmérjük, hogy az elvárásainknak megfelelnek-e a cégről kapott visszajelzések, tapasztalatok és a jelenlévő szakmai vezetők viselkedése.

A rugalmasság, kedvesség, pontosság és transzparens kommunikáció pozitív jelnek számít például.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top