+ Film

Emmanuel Macron: Gérard Depardieu „embervadászat” célpontja

Depardieu, szegedi szabadtéri

Az elismerés, amit a kormány Depardieu-nek adott 1996-ban, „nem erkölcsi eszköz” – mondta Emmanuel Macron a tévének.

A francia elnök azt mondja, hogy „nagy csodálója” Depardieu-nek, és a színész „büszkévé teszi Franciaországot” – írja a The Guardian.

Francia elnök, Emmanuel Macron kijelentette, hogy a nemi erőszakkal vádolt filmikont, Gérard Depardieu-t, „embervadászat” célpontjává tették, mivel a színész újabb vizsgálat elé néz szexista megjegyzései miatt.

„Én soha fogok részt venni egy embervadászatban” – mondta Macron a France 5 műsorának, amikor arról kérdezték, szóba jöhet-e az állami kitüntetés elvétele a színésztől. „Utálom az ilyesmit” – tette hozzá, majd azt mondta: „nem veszel el valakitől egy Becsületrendet csupán egy jelentés alapján”.

Az elismerés, amit a kormány Depardieu-nek adott 1996-ban, „nem erkölcsi eszköz” – mondta Macron, hozzátéve, hogy a színész „dicsőíti Franciaországot”, és ő maga is egy „nagy tisztelője”.

A múlt héten a kulturális miniszter, Rima Abdul Malak, azt mondta, hogy a színész megjegyzései szégyenteljessé teszik Franciaországot, és a Becsületrend Nagy Kancelláriája „fegyelmi eljárást” kezdeményez annak eldöntésére, hogy meg kell-e fosztani az elismeréstől.

Egy e hónapban közzétett televíziós riport, amelyben szexistának számító megjegyzéseket tett, ismét a reflektorfénybe állította a Depardieu-ről tett állításokat, és újraélesztette a szexizmusról folytatott vitát a francia filmiparban.

A France 2 csatorna bemutatta a színészt egy 2018-as észak-koreai útján, ahol többször is egyértelműen szexuális megjegyzéseket tett egy női tolmács jelenlétében, és egy kislányt szexuális szempontból ábrázolt egy ló hátán ülve.

A dokumentumfilm sugárzása óta a családja „elképesztő összeesküvést” emleget.

Depardieu, a francia mozi ikonja több mint 200 filmjével. 2020-ban vádat emeltek ellene nemi erőszak miatt, és több mint egy tucat nő vádolta meg szexuális zaklatással és támadással.

Depardieu októberben megjelentetett egy nyílt levelet a Le Figaróban, amelyben tagadta a nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjait. „Sosem, soha nem bántottam meg egy nőt sem” – írta a színész. „A médiabíróságon az ellenem folytatott lincseléshez csak szavakat tudok felhozni a védelmemre.”

A hétvégén egy belga község megvonta Depardieu-től a tiszteletbeli polgár címet, néhány nappal azután, hogy a kanadai Québec tartomány visszavonta legnagyobb kitüntetését a „botrányos”, nőket érintő megjegyzései miatt.

Korábbi cikkünk az esetről:

Gérard Depardieu tagadja, hogy rávetette magát a 25 éves táncosnőre

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top