+ Irodalom

Könyvcsonkítás a kultúráért, avagy ésszel él a magyar

magyar posta

A Magyar Posta nem egy szeget vert a magyar nyomtatott könyvkiadás koporsójába az elmúlt években. Nógrádi Gábor jegyzete.

Egy megcsonkított könyv borítékkal – mérlegen

– Mennyibe kerül? – kérdezem a postán az ismerős postáskisasszonyt, aki leméri a négyzet alakú borítékba csomagolt könyvet.
– Elsőbbséggel vagy ajánlva? – kérdezi.
– Simán.
– Ezerkilencszáztizenöt forint.
Nagyon hitetlen arcot vághatok, mert sajnálkozva elmosolyodik.
– Harminc grammal több, mint fél kiló. Ötszáz gramm alatt hatszázharminc forint lenne.

A Magyar Posta – elismerem, a kormánytól kapott spanyolcsizmában – nem egy szeget vert a magyar nyomtatott könyvkiadás koporsójába az elmúlt években. Nem kezdem az elejéről, mert erre sem idő, sem türelem. Csak onnan kezdem, hogy néhány éve például hoztak egy szabályt, amely szerint, ha egy küldemény 24 mm-nél vastagabb, akkor csak csomagként lehet feladni – mai áron minimum – 2370 forintért! (Az egyik könyvem például 25 mm vastag. Plusz boríték. Csak csomagként adható fel, ami több, mint amibe a könyv kedvezményesen kerül.) De ennél vékonyabb, ám fél kilónál nehezebb könyv postázása belföldön, amint a fenti dialógból tudható, kb. másfél kiló csirkecomb ára, azaz 1915 forint. (Mellesleg hét éve ez a postai küldemény 960 forintba került.)

Nem ragozom. A Magyar Posta – háta mögött a NER zsoldosseregével – az inflációra hivatkozva kinyírja a nemzeti könyvkultúrát. De miért bonyolítják? Miért nem darálják le az egész könyvkiadást az írókkal együtt? Hiszen kormányszinten pontosan tudják, hogy olvasási kultúrával, szövegértéssel nem lehet választást nyerni. Sőt! Azzal csak veszíteni lehet.

A postán lemért borítékban a Keresd a rímet! című gyerekkönyv van, ami tehát néhány grammal több, mint fél kiló. Ezért kell háromszoros árat fizetni. (Nagy-Britanniában levélként ugyanez ma 700 forinttal, csomagként 2 kg-ig 400 forinttal olcsóbb. Logikus. Nyilván ott kisebb az átlagfizetés. Szegény angolok…!)

magyar posta

Nézem a postáskisasszonyt, néz ő is. Mi legyen?

Döntök. Visszakérem a borítékot, kibontom, és a könyvből kiszakítom az előzéklapokat, a szennycímlapot és többi könyvem ismertetőjét. A körülöttem állók és az üveg mögött ülők némi hökkenéssel nézik. A megcsonkított könyvet visszateszem a borítékba, és odaadom a postáskisasszonynak.

A mérleg 498 grammot mutat. A díj hatszázharminc forint.

Nem túl derűsen, de mindenki mosolyog. Győztünk.

Magyarokat akarnak megnyírni? Pancserek! Nekünk több évszázados gyakorlatunk van abban, hogy kicselezzük a momentán hatalmon terpeszkedőket. Ez a postai trükk semmiség.

Csak figyeljenek! Még van egy-két ötletünk!

Nógrádi Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top