+ Építészet

Kiemelkedően szép lett a felújított Szent Miklós-székesegyház

Szent Miklós-székesegyház

A Szent Miklós-székesegyház teljes belső és külső átalakítása 2019-ben kezdődött meg, a járókelőktől elválasztó kerítést lebontották.

Ünnepi főpásztori liturgia keretében adták át a felújított Szent Miklós-székesegyház épületét szombaton Nyíregyházán.

Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a közös ünnep kiemeli azt a munkát, amelyet a helyi görögkatolikus püspökség végzett az elmúlt évtizedben a nyírségi megyeszékhelyen.

Templomok, közösségi épületek, iskolák, óvodák épültek, szépültek meg, olyan közösségi helyek jöttek létre, amelyek a leginkább rászoruló és elesett embereknek is segítenek – fogalmazott az államtitkár.

Szent Miklós-székesegyház

MTI/Balázs Attila

Hozzátette, mindez nem ér semmit, ha ezeket az épületeket nem tudjuk “megtölteni lélekkel és tartalommal”, ezért az egyházakban élők felelőssége úgy benépesíteni ezeket a helyeket, hogy annak a társadalomra is legyen hatása.

A liturgián Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök szentelte meg a megújult görögkatolikus székesegyházat, a szertartáson részt vett Orosz Atanáz miskolci megyés püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, valamint több egyházi és világi tisztségviselő.

Szent Miklós-székesegyház

MTI/Balázs Attila

A Szent Miklós-székesegyház teljes belső és külső átalakítása 2019-ben kezdődött meg, a templomot a járókelőktől elválasztó kerítést lebontották, kisebb teret alakítottak ki előtte. A liturgikus szolgálathoz szükséges sekrestyét bővítették, a templom új homlokzati színezést kapott, új harang került a meglévő kettő mellé, a teljes tetőhéjazatot alumíniumlemezekre cserélték és új nyílászárókat szereltek be.

A templom teljes elektromos és gépészeti hálózata is megújult; a falakon új, bizánci stílusú figurális és díszítő festés látható, emellett két kápolnát alakítottak ki, a főoltárt és a mellékoltárokat restaurálták, valamint új padokat építettek a templomhajóba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top