+ Zene

Szerelem és szenvedély: Téli vágyakozás Berecz Mihállyal

szerelem és szenvedély

Idei évadának Szerelem és szenvedély tematikájához illeszkedve Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Idei évadának Szerelem és szenvedély tematikájához illeszkedve Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar Farkas Róbert vezényletével csütörtökön a Zeneakadémián. Az est vendégszólistája Berecz Mihály zongoraművész – közölte a zenekar.

Az est programjában Csajkovszij Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája, Mozart Esz-dúr zongoraversenye, a „Jeunehomme”, Liszt Szerelmi álmok No. 3 című művének zenekari változata és Strauss Rózsalovag szvitje szerepel.

A hangverseny műsorán elhangzó művek három különböző évszázadot ölelnek fel: Mozart Esz-dúr zongoraversenye 1777-ben íródott, Liszt és Csajkovszkij a romantika korában, a 19. században komponálták műveiket, Strauss Rózsalovag szvitje pedig 1911-ben keletkezett.

Az elhangzó művek közül irodalmi alapja Csajkovszkij zenekari fantáziájának van, ami nem más, mint Dante Isteni színjátéka, amelyben a Pokol 5. énekében írta meg Francesca és Paolo tragikus történetét.

Liszt Ferenc 1848 és 1850 között komponálta azt a három zongoradarabját, amelyet 1850 végén Liebesträume – 3 Notturnos cím alatt publikált. A mű három dal átdolgozása: az első kettő a 19. század kedvelt német költője, Ludwig Uhland egy-egy költeményére íródott, míg a harmadik (O lieb, so lang du lieben kannst) Ferdinand Freiligrath versére készült.

A hangverseny zárásaként Richard Strauss Rózsalovag című operájának zenekari változata csendül fel. A nagy zenekari szvitben nem csak a keringők szólalnak meg, hanem az opera egyes fontos jeleneteinek más karakterű zenéi is, amelyek remekül ábrázolják az opera atmoszféráját, szerzőjének dallamalkotó, harmonizáló és főleg hangszerelő fantáziáját.

A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Liszt Ferenc zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő.

Nem csak Szerelem és szenvedély, de az erőszak is témája volt a MÁV Szimfonikusoknak:

A Máv Szimfonikusok a szovjet erőszakra emlékeztet

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top