+ Zene

Ligeti György éhen halt volna ezért a CD-ért egy lakatlan szigeten

Jevgenyij Koroljov Ligeti György

Ligeti György: mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt a felvételt hallgatnám újra és újra, az utolsó leheletemig.

Jevgenyij Koroljov zongoraművész lép fel a 20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora című sorozata idei utolsó hangversenyén, december 5-én, a Zeneakadémia nagytermében. A művész Bach Goldberg-variációk című művét adja elő.

Johann Sebastian Bach remekműve korunk egyik legkiválóbb Bach játékosának tolmácsolásában hallható.

Fazil Say sikere után, amikor a Müpában 1600 néző állva ünnepelte a török zongoraművészt, ezúttal a Zeneakadémia nagytermében hallhatja újra a közönség a Goldberg-variációkat.

“Jevgenyij Koroljov a nemzetközi zenei élet különleges jelensége, hallgatóközönségét látványos attitűdök nélkül, rendkívüli művészi és interpretációs képességével és a tolmácsolt művek lenyűgöző spirituális megértésével győzi meg”.

A világhírű zongoraművész vallja, hogy az igazi művészet több a tökéletes színvonalú technikai megvalósításnál, az érzelmi hatás átadása nélkül elvész a zene igazi mondanivalója.

Bach A fúga művészete Jevgenyij Koroljov által készített CD felvételére Ligeti György világhírű zeneszerző emlékezetesen reagált.

“Ha csak egyetlen CD-t tudnék magammal vinni egy lakatlan szigetre, akkor Koroljov Bach-felvételét választanám, mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt a felvételt hallgatnám újra és újra, egészen az utolsó leheletemig” – idézik a közleményben Ligeti György szavait.

A 2024-es év vendégművésze a Müpában Grigorij Szokolov, Piotr Anderszewski, Bogányi Gergely és Balázs János lesz.

A hangversenyekre jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk olvashatók A Zongora-sorozat 2024-es koncertjeiről is.

Ligeti György kijelentésének óriási súlya volt:

Ligeti György hatása a 21. századi zenére szinte felmérhetetlen

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top