+ Film

Gazdag Gyula filmrendező rangos díjat kap

Gazdag Gyula

Gazdag Gyula az University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora.

fotó: Baski Sándor

Iskolateremtő pedagógiai tevékenységért Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró kapja az idei Moholy-Nagy-díjat, az elismerést november 30-án adják át – tájékoztatta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) a sajtót szerdán.

A MOME közleménye szerint Gazdag Gyula iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért és meghatározó jelentőségű filmjeiért, a világ, az emberi lélek rezdülései és a társadalom szövetének érzékeny és kifinomult megragadásáért érdemelte ki az elismerést.

A MOME rendszeresen vetíti Gazdag Gyula filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni. A sípoló macskakő, A válogatás vagy a Bástyasétány hetvennégy legendás rendezőjének filmjei bepillantást engednek a szocialista Magyarország gyakorta groteszk hétköznapjaiba.

A közlemény szerint a magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek a mai napig magával ragadják a nézőt.

Az elkészülésükkor dobozba zárt filmjeinek nagy részét csak a rendszerváltás után vetítették, attól kezdve azonban világszerte. Díjnyertes alkotásoknak köszönhetően került Gazdag Gyula a UCLA-re tanárként, valamint a Sundance-re mentorként is. Az alkotó jelenleg az Egyesült Államokban él, az elmúlt években a Magyar Filmintézet digitalizálási és restaurálási programjának keretében több filmjét is felújították. Ezek közül az 1987-es Hol volt, hol nem volt. az egyik legismertebb, csaknem ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt: többek között Cannes-ban, Londonban, Torontóban és Sydney-ben, díjat nyert Locarnóban, Salernóban és Sitges-ben.

Gazdag Gyula az University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője. Gazdag Gyulát 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak.

A 2006 óta minden évben átadott Moholy-Nagy-díjjal olyan személyiségek munkáját, életművét méltatja az egyetem , akiknek kiemelkedő alkotói, kutatói, művészeti tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

Eddig Moholy-Nagy-díjban részesült többek közt Hattula Moholy-Nagy archeológus, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Passuth Krisztina művészettörténész, Karole P. B. Vail kurátor, Botár Olivér művészettörténész, Stefan Lengyel formatervező, Rubik Ernő mérnök, feltaláló,
Barabási Albert László fizikus-hálózatkutató, Frenák Pál koreográfus, Tibor Kálmán grafikustervező, Nádasdy Ádám költő-műfordító, Gőz László harsonaművész vagy Kovalik Balázs rendező.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top