+ vallás

Barbara Jatta bemutatta a Vatikán alatt húzódó ókori temetőt

vatikán

A Vatikán régészeti szempontból is értékes: a Szent Péter bazilika területén állt egykor Nero császár cirkusza, mellette az a római temető.

Keresés a weben

A pápai állam alatt húzódó, ókori római temetőt mutatta be Barbara Jatta, a Vatikán Múzeum igazgatója kedden a nemzetközi sajtó jelenlétében.

A Vatikáni Múzeum igazgatónője látványos gesztussal avatta fel az új régészeti helyszínt: kitárta azt a hatalmas bronzkaput, amely a pápai államot körülvevő falon található, de mostanáig ritkán nyitották meg.

Az úgynevezett Santa Rosa kapun juthatnak be a látogatók november 17-től a Vatikánváros alatt található nekropoliszba, amely pénteken és szombaton fogadja a közönséget előzetes internetes foglalással.

A temető a Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 4. századig működött az ókori Rómából kivezető, via Triumphalis nevű országút mentén. A dombra épített – és ezért teraszosan kialakított – temetőben sorakozó több száz sírból negyven kripta maradt meg jó állapotban.

Fennmaradtak a sírkamrák falát díszítő freskótöredékek, a padlókat borító mozaikdíszítések, a szarkofágokat borító borostyánkőlapok, a hamvakat őrző urnák, az olaj tárolására szolgáló cserépedények, valamint számos halotti felirat, márványszobor, használati tárgyak.

A közel ezer négyzetmétert lefedő régészeti helyszín egyedülállónak számít még Rómában is, mivel pár méterrel a mai talajszint alatt sétálhatnak a látogatók az ókori temető utcáin.

A Vatikán régészeti szempontból is értékes: a Szent Péter bazilika területén állt egykor Nero császár cirkusza, mellette az a római temető, ahol a cirkuszban keresztre feszített Pétert apostolt temették el.

A nekropolisz a pápai állam egy másik pontján terül el, és nem szolgált keresztény temetkezési helyként.

A legfrissebb közéleti cikkek

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Toller Béla szerint:

    Hogy nem tud fogalmazni egy magyar újságíró ???? Az utolsó mondatok teljesen értelmetlenek, nem tudom milyen nyelven íródtak, magyar szavakkal. Felháborító !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top