+ Képzőművészet

Nagy Kriszta x-T: Ez az életem vége

Nagy Kriszta x-T

Nagy Kriszta x-T legújabb fotómunkáján meztelen, megereszkedett bőre csipeszekkel „megfeszítve”, szíve fölött egy I love Cindy tetoválással.

November 7-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom napján kiállítás nyílik Budapesten Tereskova Nagy Kriszta x-T legújabb műveiből. Egy olyan belvárosi helyszínen, ahol eddig nem járhattunk – a Tokaj ArtWine Galéria ezzel a projekttel kezdi meg a működését.

A közismert alkotó tárlata, mint szinte mindig, bizonyos szinten sokkoló: félelem járja át, pont úgy, ahogyan a mai európai emberek többségét. Még nyílnak a virágok, még minden színes és idilli, de a halálfélelem és az elmúlás gondolata a harmóniának látszó felszín alatt sokszor mély szorongást okoz.Nagy Kriszta x-T

Nagy Kriszta x-T kiállításán látható lesz egy videómunka, amelyben a művész egy öregasszony szerepében, fejkendőben énekel az élete végéről. Ez a dal szinte már rekviem, búcsúzás az élettől. A kisfilmben az asszony arról beszél, hogy elszámolva az életével boldogság járja át, ugyanakkor a látóhatáron felderengő elmúlást tagadja, az elmúlás valóságát nem akarja vállalni, nem akar benne részt venni.

Mindeközben a falakon gyönyörű festmények láthatóak fiatal balerinákról, akik a földön fekszenek, mintha nem lenne erejük és kedvük talpra állni és boldogan táncolni. Kecses mozdulataik és bimbódzó szépségük azonban elbűvölő, ahogyan a festőiség eszközeivel elbűvölheti a nézőket a művész is. A szépséges lányok azonban ott vannak a földön, a fűben gépfegyverek, játéktankok, rózsaszín lánctalpak, körülöttük szétdobálva Barbie babák, amelyek éppen annyira játékok, mint a háború, ami bármelyik percben a földre teperhet mindannyiunkat.

Nagy Kriszta x-T

A tárlaton szerepel a világhírű amerikai művész, Cindy Sherman egyik munkája is. Ez izgalmas dialógusban lesz Nagy Kriszta x-T legújabb fotómunkájával, amelyen a magyar alkotó meztelenül látható, megereszkedett bőre csipeszekkel „megfeszítve”, szíve fölött egy I love Cindy tetoválással. A munka nem pusztán tisztelgés Sherman előtt, aki befolyásolta Nagy Kriszta x-T 30 éve kialakuló saját művészeti jegyeit, hanem érzékeny reflexió is egy valaha szép nő elhervadására és annak fájdalmára.

A jelentős hatású magyar művész már több mint húsz éve foglalkozik műveiben a halál gondolatával, de ezen a tárlaton nem a halál, hanem az életfélelem a meghatározó. A művész arra készül, hogy kiszáll a ringből. Talán ezek az utolsó művei.

Meglehet, ez a kiállítás lesz az utolsó megjelenése.

A december 30-ig nyitva tartó tárlatot 2023. november 7-én, kedden este 6-kor nyitja meg Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora. Az 5. kerületi Hold utca 21. alatti ház első emeletén található Tokaj ArtWine Galéria ingyenesen, korhatár nélkül látogatható lesz november 7-től.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top