+ Irodalom

Az NKA válasza a Szépírók Társaságának 0 Ft támogatásáról: Megszüntetni nem lehet azt, ami nem létezik

Szépírók társasága nka

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nem szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását, mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság.

A Nemzeti Kulturális Alap nem szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását, mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság.

A Nemzeti Kulturális Alap projektek (rész)támogatását végzi. Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával. A pályáztatást – kezdve a pályázati felhívások során alkalmazott kritériumrendszer megfogalmazásától a döntések meghozataláig bezárólag szakemberekből álló szakmai kollégium végzi.

A Szépírók Társasága – sajnos nem először – a Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést politikai döntésnek kívánja beállítani, melyet az általa szervezett adománygyűjtő kampány akciói során kíván felhasználni.

Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk.

Az NKA-kollégiumában a szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kulturális és Innovációs miniszter delegál 3-3 főt, tehát egy 9 fős szakemberekből álló kuratóriumról van szó, ahol a kurátorok többségi szavazással döntenek, ki-ki a maga szakmai belátása szerint és a maga felelősségére, a demokratikus rendszerek szokásjoga szerint. Jelen esetben elutasító döntés született úgy, hogy egyetlen tagnak sem volt kifogása és észrevétele a szavazati eredménnyel kapcsolatban.

Az öt altémában meghirdetett felhívásra 187 db pályázat érkezett, amelyből 76 részesült támogatásban, 111-et elutasított a kuratórium.

Ami a fellebbezést illeti, a pályázati eljárás során az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően lehetséges jogorvoslati lehetőségként az eljárás minden fázisában, a hivatkozott jogszabály által meghatározott módon kifogást benyújtani, melynek feltételeit mind a felhívás, mind az elutasító levél tartalmazza.
Üdvözlettel:

Sztamenits Adrienn
csoportvezető, szakértő

A Szépírók Társaságának korábbi közleménye itt olvasható

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top