+ Irodalom

Kinyírták a Szépírók Társaságát

Szépírók társasága nka

A Szépírók Társasága közleményben fejezte ki megdöbbenését, miután az NKA egyetlen forintot nem adott működési költségeik fedezésére.

A Szépírók Társasága közleményben fejezte ki megdöbbenését, miután a Nemzeti Kulturális Alap egyetlen forintot nem adott működési költségeik fedezésére. A 25 éve működő szervezet több mint 400 írót képvisel. Az NKA Szépirodalmi Kollégiumát a friss Kossuth-díjas Orbán János Dénes vezeti, de a kollégium tagja még többek között Turczi István, a Magyar PEN Club főtitkára, Kollár Árpád József Attila-díjas író, költő, műfordító, irodalomszervező, és Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, Németh László- és Magyar Örökség díjas tanár, az MMA köztestületi tagja.

Az Indexen több író is elmondta a véleményét az ügyről.

A Szépírók közleményét a Facebook-oldalukról változtatás nélkül közöljük:

„A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA KÖZLEMÉNYE

a Nemzeti Kulturális Alap legutóbbi pályázati döntéséről

Az őszi fesztiválunk, közgyűlésünk és díjátadónk utáni első munkanapra időzítve érkezett meg hozzánk a hivatalos értesítés arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma a tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszünteti a Szépírók Társasága támogatását.

Mivel a pályázatunkat az előző évek sikeres pályázatai anyagaival megegyező színvonalon, hasonló tartalommal állítottuk össze, valamint az igényelt költségvetésünket is az általunk is ismert, szerényebb méretű keretösszegnek megfelelően terveztük meg; és mivel „a jelentős, legalább egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, reprezentatív magyarországi (…) írószervezetek, melyek taglétszáma a pályázatot megelőző évben legalább száz fő, és éves rendszerességgel szerveznek a pályázati célban megjelölt programokat” számára kiírt pályázaton éppen a negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága nem bizonyult érdemesnek a támogatásra, így a döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül. Az imént ismertetett pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül ráadásul egyedüliként, ami újfent megerősíti a döntés diszkriminatív voltát.

A Szépírók Társasága adománygyűjtő oldala itt érhető el. December 20., szerda estére Szépírók Támogatói Estet szervezünk, aminek részleteivel hamarosan jelentkezünk.

A Szépírók Társasága elnöksége

2023. október 30.”

A legfrissebb irodalmi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top