+ Film

Ők kilencen a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

A Larry című film fényképezéséért Hartung Dávid kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Szegeden.

A Larry című film fényképezéséért Hartung Dávid kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a seregszemle elismeréseit szombaton adták át a szegedi Belvárosi moziban.

A magyar operatőr a Bernáth Szilárd rendezte filmmel elnyerte a diákzsűri elismerését és a CinProCaSR-díjat is.

Daniil Fomichev az orosz Emperor operatőreként kapta a legjobb nagyjátékfilmért járó díjat, míg a dokumentumfilmek kategóriájában Pálos Gergely által fényképezett Saját erdőt választották a szekció legjobbjának. A kisjátékfilmek közül az új-zélandi Datsunt – operatőre Marty Williams -, míg a kísérleti filmek kategóriáján belül az Elsewhere című mexikói filmet – fényképezte Argenis Salinas Pineda – látta legkiemelkedőbbnek a szakmai zsűri.

A VisionTeam és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek Füzesi Tamást választotta, aki a Hajszálrepedés című rövidfilmjéért érdemelte ki a nívós, eszközhasználatot magába foglaló díjat. A Lesen című film fényképezéséért Szebeni Gábor kapta Szeged Város díját.

A fesztivál idei életműdíját Andor Tamás Balázs Béla-díjas operatőr vehette át. A többek között Schiffer Pállal, Bacsó Péterrel és Makk Károllyal együtt dolgozó 85 éves művész több mint félszáz filmben dolgozott, képei örökre beírták magukat a magyar filmtörténelembe.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál történetében először megrendezett Magyar Operatőrök Hete szekcióból két filmet részesített elismerésben a Magyar Operatőrök Társasága: Veszélyes lehet a fagyi és a Szelíd képeiért Szilágyi Gábor, illetve Nagy Zágon a Horus archívum egy különleges képét, A bomlás virágait kapta meg.

A szegedi születésű Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító fesztivál versenyprogramjában a csaknem négyszáz nevezésből húsz kisjátékfilmet, nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, illetve négy kísérleti filmet válogattak be.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top