+ vallás

Elhunyt Wanda Póltawska, Szent II. János Pál pápa munkatársa

Wanda Póltawska

Wanda Póltawska krakkói otthonában hunyt el, néhány nap múlva, november 2-án töltötte volna be 102. életévét.

Keresés a weben

Röviddel 102. születésnapja előtt elhunyt szerdára virradóra Wanda Póltawska lengyel pszichiáter professzor, a ravensbrücki náci német haláltábor egykori foglya, Szent II. János Pál pápa munkatársa – közölte a lengyel közszolgálati rádió.

Wanda Póltawska 1921. november 2-án született Lublinban. Gimnazistaként cserkész lett, a második világháború kitörése után a lengyel ellenálláshoz csatlakozott. 1941-ben a németek letartóztatták, a lublini börtönben folytatott kínvallatást követően a ravensbrücki lágerbe deportálták, ahol orvosi kísérleteknek vetették alá.

A háború után Póltawska elvégezte a krakkói Jagelló Egyetemen pszichiátria szakát. Szakmai munkája keretében a koncentrációs táborokba hurcolt gyerekek, az úgynevezett “auschwitzi gyermekek” történetével foglalkozott. Pszichoterápiai tapasztalata alapján az abortusznak a női pszichére gyakorolt hatásával, illetve a mesterséges fogamzásgátlás körüli problémákkal is foglalkozott.

1955 és 1997 között a krakkói pápai teológiai akadémián oktatott, ahol családteológiai intézetet alapított.

Az 1950-es években ismerkedett meg Karol Wojtylával, a későbbi II. János Pál pápával, aki az asszony gyóntatója, lelki fejlődésének irányítója, egyben férjének és négy lányának barátja lett. A barátság Wojtyla számára is fontos volt: értékes ismereteket szerzett a házasság mibenlétéről, mindennapjairól.

Amikor Póltawskánál 1962-ben rosszindulatú daganatot állapítottak meg, Wojtyla levélben a később szentté avatott, stigmatizált olasz kapucinus szerzetestől, Pio atyától kért a gyógyulásért közbenjáró imát. Egy hónappal később a már a műtőasztalon fekvő asszonynál az orvosok a tumor – természetes okokkal nem magyarázható – eltűnését állapították meg.

Karol Wojtyla az 1978-as pápai beiktatását követően Póltawskára bízta magánarchívuma rendezését. 1981-1984-ben Póltawska Rómában a pápai Lateráni Egyetem II. János Pál Intézetében tartott előadásokat.

Póltawska egyre nagyobb tekintélynek számított az egyházi körökben mint olyan személy, aki közvetlen kapcsolatban lehet az egyházfővel.

Egyháztörténészek szerint ő volt az, aki továbbította a pápának a Poznanban működő papi szeminárium rektorának levelét, amelynek alapján II. János Pál elrendelte a vizsgálatot a Juliusz Paetz poznani érseket érintő, a kispapok zaklatására vonatkozó gyanú miatt. Paetz az ügy nyomán lemondott tisztségéről.

Pszichiáterként több mint 400 tudományos munka és a katolikus bioetikát népszerűsítő könyv szerzője lett. Munkásságát több lengyel és külföldi díjjal jutalmazták.

Wanda Póltawska krakkói otthonában hunyt el, november 2-án töltötte volna be 102. életévét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top