+ Építészet

Elhunyt Ocztos István

Ocztos István

Ocztos István 1962-ben született Budapesten, a 80-as években végzett építészmérnökként. Később mérnöktanári végzettséget szerzett.

Tegnap kaptuk a szomorú hírt, hogy iskolánk oktatója Ocztos István elhunyt – írta Facebook-oldalán a Esztergomi SZC Géza Fejedelem Technikum és Szakképző Iskola

István 2023. júliusában jelentkezett a meghirdetett építészmérnöki állásunkra. Szimpatikus személyisége, tudása, lényeglátása, tanítani akarása hamar meggyőzött minket arról, hogy ő az alkalmas jelölt.

1962-ben született Budapesten, a 80-as években végzett építészmérnökként. Később mérnöktanári végzettséget szerzett. A tanítással a 2010-es évek elején került kapcsolatba. Több középiskolában oktatott szakmai elméleti tárgyakat. Emellett épületek tervezésével és festészettel foglalkozott. 10-nél több önálló kiállítása volt, még ennél is több csoportos tárlaton szerepelt képeivel. Díszlettervezés, látványtervek készítése, videókészítés szintén szerepelt művészi repertoárjában. Saját Youtube csatornát üzemeltetett.

Sajnos ezeket a képességeit nálunk már nem bontakoztathatja ki, pedig nagy szükség lett volna rá. Fájdalmasan kevés idő jutott a közös munkára. Lelkesen, nagy odafigyeléssel kezdte meg a tevékenységét nálunk. Még szerződése sem volt, de már könyveket kért, hogy felkészülhessen a foglalkozásokra. 61 éve dacára az óráin kihasználta az informatika adta lehetőségeket és alkalmazta a digitális technikát, az elektronikus tankönyveket. Az analóg eszközök sem álltak távol tőle, a táblai vonalzókészlet mindig vele volt a rajzórákon.

Hórihorgas alakját már messziről látni lehetett. Bármi történt, állandóan mosolygott.

Szeretett és tudott is beszélgetni, tele volt tervekkel, ötletekkel. Jövő hétre terveztük azt, hogy meglátogatom az óráját, hogy ne csak az elmondásaiból tudjam, mit is csinál a foglalkozásain. Sajnos erre már soha nem kerül sor.

Az utóbbi időben fotózással foglalkozott. Az épületek mellett a természetet szerette fényképezni. Sok képet csinált az égről, a felhőkről. Most már ő is ott van és elképzelhető, hogy most pár napon keresztül ő igazgatja majd a felhőket, amelyeket a lelkes fotósok fényképeznek.

Szép hagyomány az iskolában, hogy minden novemberben megemlékezünk elhunyt tanártársainkról. Egy kis tábla felkerül a kopjafára, felolvassuk a nevüket és emlékezünk rájuk.

István! Sajnos ettől az évtől a Te neved is ott lesz az emlékművön. Nyugodj békében!

Ocztos István írásai a Librarius oldalán is megjelentek, ezeket itt találjátok

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top