+ Képzőművészet

Szenzációs Rippl-Rónai-kiállítás 90 képpel a festő kaposvári villájában

rippl-rónai józsef

Mindez annak is köszönhető, hogy Rippl-Rónai József egyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait.

fotó: a múzeum honlapja

Rippl-Rónai József (1861-1927) minden korszakából mutat jellemző és jellegzetes alkotást a festőművész nevét viselő múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely október 18-án nyílik Kaposváron.

A közönség a Rippl-Rónai a színek bűvöletében című, a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban berendezett tárlaton mintegy 90 képet láthat 8 magyarországi múzeum gyűjteményéből.

Kiemelt kép a Szüleim negyvenévi házasság után (1897) című kettős portré, amellyel a fiatal művész tisztelgett imádott szülei előtt.

Az érdeklődők emellett megcsodálhatják a vibráló fény-árnyék hatásának köszönhetően jelentős, a Rippl-életműben ritka, impresszionista hangvételű Akt teraszon (1908), az emblematikus, polgári hatású Lajos és Ödön (1918), valamint a Reggeliző asztal, a Maszkos csendélet (1910), a Kastély a parkban és egyebek mellett a Sárga kastély című festményt is.

A magyar festészet napján nyíló és december 10-ig látogatható kiállítással szeretnék megismertetni a somogyi vármegyeszékhely közönségét más vidéki intézményekben őrzött festményekkel, továbbá felhívni a figyelmet Rippl-Rónai József értékeire, a festőnek a magyar képzőművészet kánonjában elfoglalt kiemelt helyére – hangsúlyozták a szervezők.

A Múzeum utalt rá: a haláláig Kaposváron élő és alkotó művész Róma-hegyi villája 1978-tól emlékmúzeumként működik.

Mindez annak is köszönhető, hogy Rippl-Rónai egyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait, lakberendezési tárgyait és relikviáit, a festő testvére, a műgyűjtő Ödön, s a kaposvári múzeum szakemberei jelentős Rippl-Rónai-képgyűjteményt hoztak létre több évtizedes gyűjtőmunkával.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top