+ Színház

Artus – Goda Gábor társulatának két népszerű előadása újra – vagy utoljára

Artus

A függetlenség nagy kincs, amelyről először olvassátok el Goda Gábor az Artus vezetőjének gondoltait…

A független színházak működése nagyrészt a számukra megítélt támogatásoktól függ, a függetlenség nagy kincs, amelyről először olvassátok el Goda Gábor, az Artus vezetőjének gondoltait, majd az Artus két produkciójáról olvashattok.

„Függetlenek vagyunk?

A függetlenség szó nem is a legjobb kifejezés ránk, vagyis erre a szcénára, hiszen mind függünk egymástól, kapcsolódunk egymáshoz, jó esetben segítjük, megtámasztjuk egymást, együttműködünk, egy világot építünk, egy világban élünk.

A függetlenség kifejezés inkább a szabadságra utal. Az alkotói, szellemi szabadságra.

Az igazi szabadság ugyanakkor nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk, és még csak nem is azt jelenti, hogy azt csinálunk, amit akarunk.

Az igazi szabadság abban rejlik, hogy felfogjuk, megértjük, hogy mi a dolgunk a világban, megértjük, mit kell tennünk és lehetőségünk van azt megtenni, véghezvinni.

Nekünk ez a dolgunk a világban. Erre születtünk, ez az életünk.

A művészetünkkel szolgálunk.
Szolgálunk.”

(Goda Gábor)

A SZÉL KAPUJA

„Számos kultúrában a Szél a világot és az embert mozgató erő metaforája, mely önmaga sosem látható, csak a hatását érzékeljük. Általa rezdül, mozdul meg az anyagi világ, felébred, él, pusztul és megújul.

Artus

A ’Szél kapuja’ maga az ember, egy átjáró az anyagi világ és a szellemi tér között. A Szél átjárja, összeköti ezeket a világokat, egyben megsemmisíti a határokat, és így mindenütt jelen van. Hol keressük gondolatainkat, érzéseinket? Az agyban? A szívben? A sejtjeinkben? Egymásban? Kapcsolataink terében?

Cselekedeteinkben? Az előadás mozgásvilágát a tai chi chuan, a shen dao kung fu és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja.”

(Goda Gábor)

Az Artus – Goda Gábor társulata előadása.
Nemzeti Táncszínház / 2023. október 22., 19:00

CSEPPKÁNON

„Az ember csepp, az emberiség tenger. Két csepp együtt is csak egy csepp. Egy cseppnyi érintés. Egy csepp csak elkülönülten, csak önmagában lehet csepp. Egy csepp a tengerben megszűnik cseppnek lenni, akkor már csak a tenger létezik. Az elkülönültség megszűnik.”

(Goda Gábor)

Az Artus – Goda Gábor társulata és a Nemzeti Táncszínház közös előadása, amelyet 2016-ban Lábán Rudolf-díjjal tüntettek ki.

Az Artus – Goda Gábor társulata előadása.
Müpa / 2023. november 22-23., 19:00

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top