+ Film

A Műanyag égbolt című magyar animáció a legjobb európai film díját kapta

mikrobákat európai filmdíj

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok…

Keresés a weben

A legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliés-díjat kapta a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta 2123-ban játszódó animációja a Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztiválon – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden a sajtót.

Az NFI közleményében kiemeli, hogy a Műanyag égbolt a kitüntetéssel versenybe került az év legjobb európai fantasztikus filmjének járó, a világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett Arany Méliés-díjért is, amelyet a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon jelentenek be a napokban. Az 1996 óta odaítélt díj idei kiválasztottjai közé került korábban Madarász Isti Átjáróház című rendezése is, így mindkét magyar alkotás esélyes az Arany Méliés-díjra – áll a közleményben.

Az évről évre több ezer résztvevővel megrendezett strasbourgi esemény díszvendége idén a Brazil című kultfilm alkotója, Terry Gilliam volt.

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban hág át egy férfi minden szabályt, hogy megmentse a felesége életét.

Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

Az NFI közleményében kiemeli, hogy a Műanyag égbolt filmterve az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, és már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte. A koprodukcióban készült alkotás a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta.

A magyar-szlovák koprodukcióban készült filmet 2024 tavaszán láthatja a francia közönség Sky Dome 2123 címmel és francia szinkronnal. A Műanyag égbolt megtekinthető a Filmio kínálatában.

A Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztivál a műfaj egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléje, amelyen a fantasztikus filmek mellett thrillerek, film noirok, fekete komédiák, valamint videójátékok és VR filmek is gazdagítják a programot.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top