+ Képzőművészet

Renoir csodálta a modelljei alakját: “a bőrük jól fogja a fényt”

Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir, akit a boldogság festőjeként emlegetnek, nem volt naiv, de úgy vélte, a művészet az élet egyik legnagyobb vigasza.

Keresés a weben

“Renoir művészet a felsőfokon” – mondta el videoüzenetében a Szépművészeti Múzeum Renoir – A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállításának csütörtöki ünnepélyes megnyitóján a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Ez az igazi művészet, és ezért nagyszerű dolog, hogy Budapesten Renoir-kiállítás nyílik – közölte Csák János.

Claire Bernardi, a párizsi Musée de l’Orangerie igazgatója elmondta, hogy a Szépművészeti kiállítása kettős találkozás. Egyfelől először találhat egymásra egy nép és egy művész, hiszen Magyarországon először nyílik Renoir egész életművét áttekintő, nagyszabású tárlat. Másrészt három olyan mű találkozásáról van szó, amelyek ikrekként születtek, de túl sokáig figyelmen kívül hagyták egymást.

Mint felidézte, “minden a Fekvő akt (Gabrielle) című képpel kezdődött”, amelyet 1907-ben állítottak ki Budapesten. Renoir remekművét a Szépművészeti Múzeum akkor nem tudta megszerezni, több mint száz évvel később, 2019-ben azonban a magyar állam megvásárolta az alkotást.

Pierre-Auguste Renoir

Budapest, 2023. szeptember 21.
Látogató nézi Renoir a Vidéki tánc című festményét a francia impresszionista mester számos főművét bemutató tárlat sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 21-én. Első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás Renoir – A festő és modelljei címmel, amely január 7-ig tekinthető meg.
MTI/Hegedüs Róbert

A Fekvő akt két párdarabját a párizsi Musée d’Orsay és a Musée del’Orangerie őrzi, innen származik a Szépművészeti kiállításának ötlete: először egy térben bemutatni a három festményt.

A Párizs és Budapest között létrejött együttműködés alapját tehát a “három grácia” találkozása képezi. Ezek a festmények Renoir munkásságának csúcspontjai visszafogott erotikájukkal a formák és színek csodás összjátékával; ezekkel az aktokkal Renoir egyszerre modern és klasszikus, megidézi régi mesterek életművét, ugyanakkor példát is nyújt saját kora fiatal alkotóinak – méltatta a remekműveket a francia szakember.

Claire Bernardi azonban felhívta a figyelmet: túl ezen az “érzéki triádon”, a budapesti kiállítás Renoir munkásságának nagyszerű áttekintését nyújtja. Az itt összegyűjtött 70 alkotásnak köszönhetően tanúi lehetünk Renoir hosszú pályafutása összes szakaszának – emelte ki.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette, a magyar kormány támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezéseként sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét, amely a most nyíló tárlat kiinduló pontját jelentette.

Pierre-Auguste Renoir

Budapest, 2023. szeptember 21.
Cécile Girardeau, a Musee de l’Orangrie művészettörténésze, kurátor köszöntőt mond Pierre-Auguste Renoir francia impresszionista mester számos főművét bemutató tárlat sajtóbemutatóján a Szépmûvészeti Múzeumban 2023. szeptember 21-én. Első alkalommal nyílik Magyarországon Renoir életmûvét bemutató, átfogó kiállítás Renoir – A festő és modelljei címmel, amely január 7-ig tekinthető meg.
MTI/Hegedüs Róbert

A kiállítás koncepciója és megvalósítása Cécile Girardeau és Paul Perrin francia kurátorok mellett a magyar kurátor, Kovács Anna Zsófia munkáját dicséri.

Paul Perrin, a Musée d’Orsay gyűjteményi igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, hogy Renoir első magyarországi kiállítása a nagy francia mester figurális festészetét állítja középpontba.
Renoir élete végéig nem szűnt meg modelljei alakját csodálni, függetlenül származásuktól vagy koruktól, feltéve, hogy – az ő szavaival élve – “bőrük jól fogja a fényt” – idézte fel.

Renoir, akit a boldogság festőjeként emlegetnek, nem volt naiv, de úgy vélte, a művészet az élet egyik legnagyobb vigasza. Munkásságával ezt a látásmódot igyekezett visszaadni – közölte Paul Perrin.

A Pierre-Auguste Renoir hetven alkotását felvonultató kiállítás péntektől 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top