+ Gasztro

Kürtőskalács Fesztivál az Állatkertben?

kürtőskalács

10 éves a Kürtőskalács Fesztivál, ahol felsorakozik az elmúlt 20 év 30 különböző ízű és variációjú kürtőskalácsa.

Fotó: MTI

Harminc különböző ízű és formájú kürtőskalácsot kóstolhat meg a közönség a Kürtőskalács Fesztiválon, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykertben rendeznek meg október 13-15. között.

A kürtőskalács a parázs fölött forgatott, dorongon sült sütemények családjába tartozik. A magyar nyelvterületen a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény, de különösen a Székelyföldön kedvelik. Régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, de ma már a mindennapok részévé vált fogyasztása.

A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúppalást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet. Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának számos változata bukkant föl. Még a 19. században is több néven is hivatkoztak a süteményre (pl. dorongfánk, botratekercs, botfánk). A ma használatos, erdélyi eredetű megnevezés csak a 20. század közepén vált uralkodóvá, de a század végéig azt sokan rövid ö-vel, vagy külön írták (pl. kürtös kalács, kürtős kalács)). A sütemény nevének mai alakja (kürtőskalács), ismereteink szerint, nyomtatásban először egy 1926-os kiadású, a Brassói Lapok könyvosztálya által megjelentetett „Biri néni szakácskönyve” című könyvben jelent meg. 2015. január 29-én döntött a Hungarikum Bizottság a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba.

A gasztronómiai program mellett két színpad és számos program is várja a látogatókat.  A programot a Vitéz Kürtős cég szervezi.

Az édesség kedvelői újra megkóstolhatják például a régóta nem kapható kürtős csapágyat, a meggyes-mákos kürtőskalácsot vagy a pisztáciás ízesítésűt, de a számos ízvariáció mellett a kürtőskalács-desszertkülönlegességet, a kürtősbont is kipróbálhatja a közönség.

A fesztiválon lesz Csináld magad! sátor, glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskalács, valamint meghívott vendégként Székelyudvarhelyről érkezik a Lehel Kürtősház, ahol a hagyományos, nagy méretű kürtőskalácsok is kaphatók lesznek autentikus kivitelezésben.
A színpadokon koncertet ad mások mellett Keresztes Ildikó, Farkasházi Réka, Bolba Éva és a JAZZterlánc is.

A 10. Kürtőskalács Fesztiválon a nagyszínpad fellépői a főbejáratnál szórakoztatják majd a helyszínre látogatókat, míg a Holnemvolt Vár oldalán, a kisszínpadon mesemondók és bábelőadások várják a kisebb gyerekekkel érkező családokat.

A feztsiválról az alábbi LINK-en olvashatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top