+ Képzőművészet

Meghalt Fernando Botero

Botero

Botero jellegzetes stílusa az 1960-as évek közepére alakult ki, többnyire szokványos témákat – önarcképet, csendéleteket, aktokat, mindennapi férfiakat és nőket – festett egyáltalán nem szokványos módon

Kép: Fernando Botero in his studio in Monte Carlo, Monaco, on March 15, 2012. Massimo Sestini

91 éves korában meghalt Fernando Botero, világhírű kolumbiai festő és szobrász.

A művész halálhírét a kolumbiai államfő jelentette be.

„Botero kerekded, érzéki figurái magukban hordozzák Kolumbiát, annak hagyományaival és mindennapjaival” – fogalmazott Gustavo Petro kolumbiai államfő a Twitteren.

Munkái rendkívül népszerűek voltak és több millió dollárt is elérhettek. Azonban a kritikusok az 1960-as években még nem mindig fogadták el a munkáit. Néhányan trükközésnek vagy karikatúrának minősítették.

Világszerte kiállított munkái a neves aukciós ház, a Sotheby’s tájékoztatása szerint egyenként több mint kétmillió dollárért kelnek el. A művész még nyolcvanéves korában is legalább napi nyolc órát festett.

Botero a kolumbiaiakban együtt élő erőszaknak és békének a festője volt. Annak a Kolumbiának, amelyet ezerszer meghurcoltak, és aztán ezerszer visszahelyeztek méltó helyére.

Botero utolsó évtizedei a világ egyik leggazdagabb művészeként messze elmaradtak szerény kezdeti éveitől. Fernando Botero Angulo ugyanis egy utazó kereskedő és egy varrónő fiaként Medellínben látta meg a napvilágot 1932. április 19-én. Ifjúkorában a mexikói freskófestő iskola nagyjai, Diego Rivera és David Alfaro Siqueiros művei igézték meg. Huszonévesen Európába utazott, hogy a firenzei San Marco Akadémián festészetet tanuljon, ekkor szeretett bele az itáliai művészetbe. A nagy olasz mesterek közül sokan hatottak rá: a perspektíva kezelésében elsősorban Paolo Ucello, a minden ízükben külön élő, szerves alakok megformálásában pedig Giuseppe Arcimboldo. Az időben közelebb eső előzmények közül mindenképpen megemlítendő Henri Rousseau, a „vámos” és a Magyarországon kevéssé ismert angol Stanley Spencer. (Telex)

A  XX. század legjelentősebb képzőművészei közé tartozik, alkotásai jelen vannak számos nagy gyűjteményben világszerte, és magángyűjtők is nagyra értékelik.

A művek jelenleg a bogotai Botero Múzeumban és a medellíni Antioquia Múzeumban láthatók. (WP)

A közép-kolumbiai Medellin városában, 1932-ben született művész a műtermében kapott tüdőgyulladást, kórházba került, majd kiengedték csütörtökön, hogy otthon lábadozzon. Halála pontos helyét nem közölték, de valószínűleg otthonában érte a halál.

2010-ben volt kiállítása a Szépművészeti Múzeumban.

NBC News

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top