+ Képzőművészet

Reigl Judit-festményt kapott adományul a Kiscelli Múzeum

Reigl Judit adomány

Reigl Judit Kívül című, nagy méretű festményét adományozta a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárnak, amely a Kívül című sorozat fontos darabja.

Reigl Judit 2010-ben, a debreceni MODEM-ben. Fotó: ritkanlathatotortenelem.blog.hu
Keresés a weben

Reigl Judit Kívül című, nagy méretű festményét adományozta a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárnak a franciaországi Fonds de dotation Judit Reigl. A műalkotás jelenleg a múzeum Szárnyalás-Vol-Flight. Reigl Judit figurális festészete című kiállításában látható.

Reigl Judit besorolhatatlan: volt szürrealista, absztrakt, majd figurális időszaka, de művészetét valójában nem lehet beskatulyázni – mondta el a Kívül című festmény csütörtöki ünnepélyes átadásán a Kiscelli Múzeumban Franciaország magyarországi nagykövete.

Claire Legras hozzátette, Reigl Judit csaknem hetven évet élt Franciaországban, születésének centenáriuma pedig jó alkalom megünnepelni mindkét hazájában.

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár most felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodik – hangsúlyozta a diplomata, hozzáfűzve: ez az első alkalom, hogy az alapítvány ekkora értékű művet adományoz egy magyarországi közgyűjteménynek.

Claire Legras elmondása szerint a Kívül című festmény egy ég felé emelkedő figurát ábrázol, amely mintha megpróbálna földi mivoltából kiszakadni. Ez az erőteljes munka kiválóan bemutatja Reigl Juditnak azt a szándékát, hogy szabad művész maradjon, kizárólag saját szabályai mentén alkosson – jegyezte meg.

Franciaországot büszkeséggel tölti el, hogy – sok más magyarhoz hasonlóan – Reigl Judit ott találta meg azt a szabadságot, amelyben alkothatott – közölte Claire Legras.

Róka Enikő, a Szárnyalás-Vol-Flight című kiállítás kurátora felidézte, hogy 2015-ben Cserba Júlia közvetítésével sikerült felvenniük a kapcsolatot Reigl Judittal. Ennek egy grafika adományozása lett az eredménye, amely azóta is fontos műtárgya a gyűjteménynek.

Már Reigl Judit halála után, 2020-ban került sor a következő kapcsolatfelvételre a Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal, amely több műből álló listát küldött a Kiscelli Múzeumnak. Rendkívül nehéz volt a választás, de ennek a műnek a reprodukcióját maga Reigl Judit is a műtermében helyezte el, ami mutatja a kép fontosságát – mondta el.

A most adományozott munka nemcsak a Kívül sorozatnak képezi fontos darabját, hanem egy korábbi alkotói korszak nyomai is megfigyelhetők rajta, így bepillantást nyújt Reigl Judit munkamódszerébe – emelte ki Róka Enikő.

Roberta Bernard, a Fonds de dotation Judit Reigl elnöke felidézte, hogy az alapítvány Reigl Judit kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy fenntartsa, megőrizze és népszerűsítse az alkotó életművét.

Molnárné Aczél Eszter, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője azt hangsúlyozta, hogy a most megvalósult műtárgy-adományozás nemcsak a gyűjtemény számára rendkívüli jelentőségű, hanem országos szinten is.

A Kívül című festmény október 27-ig megtekinthető a Kiscelli Múzeum Templomterében, a Reigl Judit 1980-as évek és 2012 között készült, figurális alkotásait bemutató, Róka Enikő, Cserba Júlia és Gát János által rendezett kiállításon.

Reigl Judit (1923–2020) születésének századik évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria bemutatja az 1945 utáni európai képzőművészet kiemelkedő alakjaként ünnepelt mester utolsó rajzsorozatát.

Reigl Juditról ITT írtunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top