+ Ajánló

Radák Eszter: A hozzáállásom változatlanul pimasz

Radák Eszter

Radák Eszter a magyar kortárs szcéna egyik legismertebb művésze: A festést intuitívan kezdem, aztán jön az értelmezés, a kritikai gondolkodás

Radák Eszter festőművész elmúlt két évben készült alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán Budapesten, a Virág Judit Galériában.

A Naplementék, bizsergő retinák című, vásárlással egybekötött tárlat szeptember 23-ig látogatható ingyenesen.

A tárlaton szerepelő több mint 30 ironikus, életigenlő, színes, érzéki és idézetekben gazdag festmény a pop-art irányzattal mutat rokonságot. Radák Eszter többségében tájképet alkot hagyományos technikával, és kiemelt figyelmet fordít a címadásra, amellyel tovább mélyíti a képek narratíváját és hangulatát, egyszersmind párbeszédet indít a nézővel.

„A festést intuitív módon kezdem el, aztán jön az értelmezés, tehát a kritikai gondolkodás. A hozzáállásom változatlanul pimasz, csak nem hetyke, hanem kérgesebb lett az idővel. Ez egy attitűd. A magyar festészetben sok a tabu, illetve a tabu tabusítása. Erre jó példa a naplemente, ami annyira kínos, hogy már nem is beszélünk róla. Nálam ez a téma többször is megjelenik, mindig máshogy, visszatérő motívum. Próbálom megtalálni azt az egyensúlyt, ahol fáj már a retina, de a jó ízlés határain belül maradunk. Ezekkel a képekkel már nem mással, hanem saját magammal hadakozom, a saját tudásommal és tapasztalataimmal. Aktuális lehet-e még az az eszköztár, amit én anno megtanultam és elsajátítottam? Tulajdonképpen, most a saját klasszikus festészeti nyelvemnek a szétzilálása és újraépítése történik” − Radák Eszter

– idézi a tájékoztató a festőművészt, aki kiemelte, hogy a mostani kiállításon látható művek motívumai – az előző sorozataihoz, illetve a digitális festményekhez képest –  önállóbbak lettek, a terek kiszélesedtek és megnőttek, a látvány néhol absztraktabbá vált.

Radák Eszter 1971-ben született, a Képzőművészeti Egyetemen (itt később oktatási rektorhelyettes volt), illetve az ELTE esztétika szakán végzett. Mesterei között szerepel Mauer Dóra, Klimó Károly, Bak Imre és Keserü Ilona. Több mint három évtizede fest, önálló tárlatait Európa és Magyarország számos nagyvárosában láthatta már a közönség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top