+ Fotó

Soós Kata megmutatja, milyen a kórházak valódi világa

Soós Kata

Soós Kata: Ez a helyszín az, ahol az élet elkezdődik, és ahol véget ér, amely érzelmileg nagyon intenzíven hat mindannyiunkra.

Soós Kata festőművész Kórtörténet című tárlata Barcelona után Budapesten látható aKastner Kommunity-ben szeptember 7-én. A társadalmi történésekre érzékenyen reflektáló festőművész és antropológus mindannyiunk számára ismerős kórházi helyzeteket idéz meg nagyméretű festményein.

Soós Kata

A Barcelona és Budapest között ingázó festőművész és kulturális antropológus egy folyamatos térbeli és kulturális kettősséget él meg; képeivel egy-egy személyes megtapasztalás nyomán társadalmi ügyekre reflektál. Festményei jellegzetes szituációkat emelnek ki a hétköznapok valós eseményeiből; így ismerteti meg egyedi, kettős perspektívából feldolgozva ezeket a jelenségeket – a kórházak belső világát – a józsefvárosi kiállítótérben. A tárlat anyaga egy válogatás Soós huszonöt képet felölelő, kórház tematikára felfűzött sorozatából, amely tavaly novemberben a barcelonai kiállításon teljes egészében látható volt.

“A kórházi lét mindannyiunk közös tapasztalata, az életünket totálisan átszövi, meghatározza ez az intézmény, valójában mégis nagyon keveset látunk belőle. Ez a helyszín az, ahol az élet elkezdődik, és ahol véget ér, amely érzelmileg nagyon intenzíven hat mindannyiunkra.”  – fogalmazott Soós Kata.

Soós Katát mindig is foglalkoztatták azok a közösségi terek, melyek sokat árulnak el egy adott társadalom működéséről. A művész korábbi alkotói, kutatói projektjeinek köszönhetően személyes kapcsolódással, különös érzékenységgel és társadalomtudományi megértéssel fordul a – meglehetősen terhelt szociológiai kontextussal bíró – Józsefváros felé, amit legújabb kiállítása helyszínéül választott.

Soós Kata

A kórházi szituációkat ábrázoló, húsbavágóan életszagú képei nem engedik nem észrevenni a nehéz társadalmi körülményeket, egyfajta reflexiót adnak róluk, hiszen mindkét esetben tetten érhető a kiszolgáltatottság és a nélkülözés. Soós Kata számára különös jelentőséggel bír, hogy kiállító művészként hogyan kapcsolódhat a tárlat helyszínéhez, ahogyan fontos inspirációs forrás számára a kórház, mint közösségi tér, ez az érzelmileg erősen töltött terület, ami tipikusan nem a festészet tárgya.

A kiállítást szeptember 7-én Kocsis Katica esztéta és Fazakas Pálma, az EMMA Egyesület elnöke nyitja meg a Kastner Kommunity-ben (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8.). Kurátor: Tánczos Korinna. Fellép a Canarro zenekar. A kiállítás október 4-ig látogatható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top