+ Színház

10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

színházi találkozó

10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó – 10 ország 21 előadása

Nyitottság, kíváncsiság és a megértése kultúrája – ezek voltak azok a kulcsszavak, amelyek mentén 2014-ben létrejött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó.

Tíz ország 21 előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, amelyet szeptember 30. és október 23. között rendeznek Budapesten.

Az idén az újvidéki Synergy Fesztivál és a 30 éves fennállását ünneplő beregszászi színház is csatlakozik az eseményhez.
A fesztivál egyik kiemelt elődása lesz a párizsi Comédie Francaise Tartuffe, avagy a képmutató című vendégjátéka, amelyet október 8-án és 9-én láthat a közönség a nagyszínpadon.

A Beregszászon működő Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház első előadása 1993. október 23-án  került színpadra, és az intézmény azóta próbálja túlélni az egyre nagyobb kríziseket. A Synergy Fesztivált (Kissebségi Színházak Nemzetközi Találkozója) többek között azért fogadta be a Nemzeti, mert annak küldetése szorosan kapcsolódik a Nemzeti Színház missziójához.

Kulcsár Edit Ágota dramaturg, a MITEM főszervezője elmondta: az idei fesztivál négy szekcióból áll. A nemzetközi programban, a MITEM+ részeként lép fel a párizsi Comédie Francaise Moliére darabjával. „A társulat, kutatók közreműködésével az ős-Tartuffe-öt porolták le, amelyet Moliére eredetileg megírt három felvonásban” – hangsúlyozta a főszervező, hozzátéve, hogy a francia társulat Moliére születésének 400 éves évfordulója alkalmából szervezett turné részeként látogat Magyarországra, a darab szerepelni fog a Miskolci Nemzeti Színházban is.

A Mitemrészeként modern tánc formájában jelenik meg a színpadon a Kassai Állami Színház különleges Hamlet-produkciója, míg a belgrádi Jugoszláv Dráma Színház Szophoklész Oidipus című drámáját mutatja be.

A fesztivál második szekciójában a Synergy Fesztivál nemzetközi válogatása lesz látható, a harmadikban a 30 éves beregszászi színház legendás előadásai, míg a Nemzeti Színház Showcase elnevezésű szekciójában az intézmény utóbbi éveinek sikeres, formabontó produkciói.

Venczel Valentin, a Synergy World Theater fesztivál alelnöke felidézte, hogy a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválja 2017-ben indult útjára Újvidéken. Az idei eseményen látható produkciók az „idegenben létezés, elidegenedés” témakörét tárgyalják, valamint a „szűkebb és szélesebb közösség” drámáját és tragédiáját – emelte ki.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Drámai Színház igazgatója elmondta, a beregszászi színház programjai október 18-án indulnak Szücs Nelli Fedák Sári-előadásával, október 19-én Szergej Medvegyev Fodrásznő, október 20-án Gogol Háztűznéző, 21-én Örkény István Tóték című darabjával lép színpadra a társulat. Programjukban szerepel még Csehovtól az Egyfelvonásos komédiák, valamint Petőfi A helység kalapácsa című hőskölteménye Vidnyánszky Attila rendezésében. Csehov darabját 25 éve játssza a beregszászi színház, míg Petőfi alkotásának színpadi változatát eddig 54 alkalommal adták elő.

Mind ezek mellett több kísérőprogram is várja a közönséget: lesz kerekasztal-beszélgetés, filmvetítés, október 21-én a Tóték előadás után pedig átadják a Fedák Sári-díjat.

Nemzeti Színház Showcase elnevezésű szekciójában lesz látható egyebek mellett Bertolt Brecht A kaukázusi Krétakör című darabja Avtandil Varszimasvili georgiai művész rendezésében. Az egyik fő szerepet Katona Kinga, a Nemzeti Színház színművésze alakítja, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a közvetlen kommunikáció hiánya miatt nem könnyű feladat külföldi rendezővel együtt dolgozni, de a különféle látásmód hasznos tapasztalatot, frissességet nyújt a színészeknek.

További részletek https://mitem.hu/aktualis/2023/09/10-mitem-unnepel-a-madach-nemzetkozi-szinhazi-talalkozo

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top