+ Film

Reisz Gábor: A NER részének tartom az ellenzéket

Reisz Gábor

Reisz Gábor arról is beszélt, hogy a Magyarázat mindenre nem a magyar, hanem a szlovák állam támogatásával született meg.

A Velencei Filmfesztiválon mutatják be Reisz Gábor Magyarázat mindenre című új filmjét, korábbi munkáiról jól ismerheti a közönség: Rossz versek, Van valami…

A napokban adtunk hírt róla, hogy Reisz Gábor koncertet szervezett saját, Van nevű filmzenekarával, hogy minél több stábtagot ki tudjon vinni a filmfesztiválra.

Tegnap a Népszavának adott interjúban Reisz Gábor arról is beszélt, hogy a Magyarázat mindenre nem a magyar, hanem a szlovák állam támogatásával született meg:

Három filmtervünket kaszálták el, egyet még a Vajna-korszak filmalapja idején, kettőt az NFI. A Dob-Klauzál sarok című filmterv még bekerült a fejlesztési kategóriába, de egy év után mégsem kértek belőle.

Számára nyilvánvaló volt, hogy megbélyegezték, hogy itthon nem kaphat filmes támogatást:

Ez pedig azért is abszurd, mert magam sem tudom, hogy bármilyen oldalon állnék. Talán csak az érettségi utáni években élt bennem, hogy a neveltetésem miatt jobboldali gondolkodású ember vagyok.

Arról, hogy mennyire követi a politikát, a következőket nyilatkozta:

Nem igazán olvasok híreket, és csak olykor van véleményem a pártpolitikáról. Hasonló véleménnyel vagyok az ellenzékről, mint az Orbán-kormányról, csak az előbbit nehéz kritizálni, mert a választási kampányokat leszámítva több mint egy évtizede nincsenek jelen. Hovatovább, a NER részének tartom az ellenzéket. Ugyanaz a kávéház.

Az interjú további részét olvasd el a nepszava.hu-n.

És hogy a filmről sem feledkezzünk meg:

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top