+ Zene

Uj Péter: Aggasztó, ahogy a korábban hiteles Lovasi beszél

uj péter

Uj Péter: A Zeneakadémián tanítók közül a legtöbben még mindig nem tartják igazi zenének a popot és a rock zenét.

Uj Péter, a 444 főszerkesztője volt az Enyhe katarzis rádióműsor és podcast legutóbbi vendége a radiocafén. A beszélgetésben, ahogy az várható volt, szinte az összes zenei műfaj szóba került: a punk, a nemzetközi és magyar pop és rock, a klasszikusok, a hip-hop, sőt még Dél-Korea egyik legnagyobb exportcikke, a K-pop. Színház-e a rock and roll? És, ha nem, akkor micsoda? Léteznek ma még hiteles előadóművészek? És miért nincs átjárás Magyarországon a pop-rock és a klasszikus zene között?

„Engem nem szippantott be igazán a klasszikus zene, de egy időben ráálltam arra, hogy Bartók Rádiót hallgassak. Ott legalább nem beszéltek hülyeségeket. Annál borzasztóbb dolog nincs, amikor hülyeségeket beszélnek és hülyeségen vihognak, mondjuk egy kereskedelmi rádióban. Vagy bárhol. Kezdünk rájönni, hogy a zene egy jó téma, amit meg lehet beszélni. Fel kell dolgoznunk a saját kultúránkat!” – mondja Uj Péter már a beszélgetés közepén.

Uj szerint a Beatrice a magyar könnyűzene legfontosabb zenekara. Annak a magyar könnyűzenének, amely a főszerkesztő szerint mindig is hordozott magában valami mulatós jelleget: a magyarok inkább voltak szórakoztatózenészek, mint igazi rock and roll arcok. Ezért sikeres nálunk annyira a zenei paródiák, mint a Belga.

„Most gondolj bele, mondott volna valaha Axl Rose olyat, hogy én, mint a szakma képviselője? Nem. És itthon ma már olyan, korábban hitelesnek gondolt előadók is, mint pl. Lovasi, elkezdett így beszélni, ami aggasztó.” – mondja Uj.

A Szatmári Róberttel való beszélgetésben még vitatkoznak arról, hogy vajon színház-e a rock and roll, szóba kerül az, hogy mennyben képviseli a K-pop az „antiszabadságot”, és az is, vannak-e ma hiteles, tökös és önazonos zenészek.

Uj szerint a Lukács György fémjelezte kultúrfilozófiai irányzatnak köszönhető az, hogy még mindig nincs átjárás a klasszikus zene és a könnyűzene között, miszerint az előbbi képviselheti csak az értékes magaskultúrát, míg a többi a tömegek ízlését szolgálhatja csak ki. A Zeneakadémián tanítók közül a legtöbben még mindig nem tartják igazi zenének a popot és a rock zenét.

„Pedig sok más nyugat-európai országban vagy Amerikában már más a helyzet, ott nyíltan beemelik ezeket a zenei irányzatokat is a felsőoktatásba.” – teszi hozzá a műsorvezető.

A teljes, vágatlan podcast itt tekinthető meg:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top