+ Irodalom

Karácsony Gergely: Nem akarunk olyan országban élni, ahol könyveket fóliáznak le

karácsony gergely

Karácsony Gergely: Ha pedig ez a küzdelem sikeres lesz, Magyarország olyan ország lesz, ahol a gyűlölet és a félelem helyett az elfogadás és a szeretet uralkodik majd.

A szabadság egy és oszthatatlan, ezért egy olyan város, ahol az LMBTQ-közösség vagy a romák vagy a diákok nem szabadok, ott senki sem szabad – hangoztatta a főpolgármester a 28. Budapest Pride-on szombaton Budapesten.

„Ki kell állnunk közösen” mindenki és minden csoport mellett, amely a hatalom céltáblájává válik, vagyis fontos az egymás iránti szolidaritás – mondta Karácsony Gergely, aki az LMBTQ-közösség felvonulása után beszélt a Vajdahunyad váránál felállított színpadon.

A politikus úgy vélekedett, hogy ma „olyan országban élünk”, amely nem elég szabad, nemcsak az LMBTQ-közösség számára, de másoknak sem; olyan országban, ahol a valós problémákat a hatalom mindig gyűlölettel próbálja eltakarni. A politika „barna esővel árasztja ránk” a gyűlöletet, és ebben a „barna esőben” Budapest egy sziget – fogalmazott.

Ferenc pápát idézve végül arról beszélt, hogy Budapest a hidak városa: olyan hidaké, amik összekötik az embereket. „Őrizzétek meg Budapestet szabadnak és szolidárisnak! Szeressétek Budapestet, mert Budapest is szeret benneteket!” – mondta a főpolgármester.

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakciójának helyettes vezetője, az ellenzéki pártok által létrehozott Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselői csoport nevében a demonstráción úgy vélekedett: a Pride résztvevői büszkék lehetnek arra, hogy vállalják a közösséghez tartozást. De nem lehetnek maradéktalanul boldogok akkor, amikor Magyarországon kormányzati szinten folyik az uszítás, és sorozatos jogfosztást kell elszenvedniük – fűzte hozzá.

„Nem akarunk olyan országban élni” – folytatta -, ahol könyveket fóliáznak le, mert meleg karakterek szerepelnek bennük, ahol nem lehet szivárványosra festeni egy padot, mert „fasiszták átfestik”. „Küzdenünk kell mindaddig, amíg nem változtatjuk meg ezt közösen”. Ha pedig ez a küzdelem sikeres lesz, Magyarország olyan ország lesz, ahol a gyűlölet és a félelem helyett az elfogadás és a szeretet uralkodik majd – mondta Bedő Dávid.

A Pride felvonulás a Vajdahunyad várától indult, a Hősök tere, Andrássy út, Oktogon, Teréz körút, Király utca, Lövölde tér, Felső Erdősor utca, Andrássy út, Hősök tere, Vajdahunyad vára útvonalon.

A menetben nyolc teherautó platójáról szólt a zene, a demonstráció résztvevői pedig táncoltak és szivárványos zászlókat lobogtattak. Feltűnt a menetben az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada lobogója is. A vonulók között volt David Pressman amerikai nagykövet is.

A politikai pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek saját teherautóval vett részt a felvonuláson, sok DK-s aktivista pártzászlókat lobogtatva vonult.

A felvonulást a Lövölde térnél néhány ellentüntető zavarta meg, a többi között a „Bűn nem lehet büszkeség tárgya!”, illetve az „Állítsuk meg a gyermekek megrontását!” feliratú molinókat felmutatva.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top