+ Irodalom

Petr Fiala: Milan Kundera egész generációkat volt képes megszólítani

petr fiala

Petr Fiala: Szorosan kapcsolódott szülővárosához, Brnóhoz, bár politikai okokból hazája elhagyására kényszerült.

Keresés a weben

Milan Kundera egész generációkat volt képes megszólítani világszerte, szépirodalmi művei és esszéi nemzetközi mércével mérve is jelentősek – mutatott rá Petr Fiala cseh miniszterelnök, aki szerdán nyilatkozatban reagált arra a hírre, hogy az író hosszú betegség után kedden Párizsban 94 évesen elhunyt.

“Milan Kundera olyan író volt, aki művein keresztül az egész világon generációkat volt képes megszólítani, ami nemzetközi elismerést hozott neki. Szorosan kapcsolódott szülővárosához, Brnóhoz, bár politikai okokból hazája elhagyására kényszerült. Figyelemre méltó szépirodalmi műveket és esszéket hagyott ránk”

– áll a cseh kormányfő nyilatkozatában. Petr Fiala – aki maga is Dél-Morvaország szülöttje – táviratban együttérzését fejezte ki Vera Kunderovának, az író özvegyének.

Martin Baxa cseh kulturális miniszter értékelése szerint Kundera halálával a mai cseh és a világirodalom egyik legnagyobb alkotója távozott az élők sorából.

“Művei, amelyekben az európai kultúra alapértékeit boncolgatta, érdeklődése az ember, valamint az embernek a történelemben betöltött szerepe iránt a világirodalom megkerülhetetlen és maradandó alkotásai” – vélekedett a miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Andrej Babis volt kormányfő, aki 2018-ban Párizsban felkereste Milan Kunderát, és felajánlotta neki a cseh állampolgárság újrafelvételét, “nagyszerű embernek” nevezte az írót. “Milan Kundera szerintem a legnagyobb cseh kortárs író” – mondta a politikus.

Bár Milan Kundera élete jelentős részét külföldön töltötte, “Csehország egyik legnagyobb szülöttjének számít, akinek művei a világirodalom remekei közé tartoznak” – írta a Twitteren Jan Lipavsky külügyminiszter.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top