+ Zene

A Széchenyi Akadémia a Zeneakadémia rektori pályázatának visszavonását követeli a minisztériumtól

zeneakadémia

Korábban a Zeneakadémia már jelezte, hogy a minisztérium által kiírt rektori pályázat nem felel meg a hosszú évek hagyományainak.

A Széchényi Irodalmi és Művészeti Akadémia súlyosan szakmaiatlannak tartja a Kulturális és Innovációs Minisztérium által a Zeneakadémia élére 2023. július 3-án kiírt rektori pályázatát, mert csak az előadóművészek számára nyújt teljesíthető kritériumokat, és kizárja a tanárokat, ami egyértelműen diszkrimináció.

A közleményt itt olvashatjátok: 

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége mély megdöbbenéssel értesült a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium által 2023. július 3-án kiírt rektori pályázatban foglaltakról, mely szerint a pályázati feltételek lényegében kizárólag előadóművészek számára teljesíthetők. Ezt az Akadémia alkotóművész tagjai súlyosan diszkriminatívnak ítélik.

Elfogadhatatlan, hogy az Egyetem professzorainak jelentős része – például jazz-t, népzenét, zenetudományt vagy zeneszerzést oktató tanárok – nem pályázhatnak a rektori pozícióra. Ennek kirívó szakmaiatlanságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (korábban Zeneakadémia) korábbi rektorainak közel fele – így Erkel Ferenc, Mihalovich Ödön, Szabolcsi Bence, Szabó Ferenc, Ujfalussy József, Soproni József, Batta András – egyáltalán nem pályázhatna a mostani kiírás szerint.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége támogatja az Egyetem Szenátusának állásfoglalását, és bízik benne, hogy a fenntartó visszavonja a magyar felsőoktatás hagyományaihoz és szellemiségéhez méltatlan, súlyosan szakmaiatlan és diszkriminatív rektori pályázati kiírását.

Maurer Dóra elnök
Ferencz Győző ügyvezető elnök
Haász István osztályelnök, Képző- és Iparművészeti Osztály
Hegedűs D. Géza osztályelnök, Mozgókép- és Színházművészeti Osztály
Imre Flóra osztályelnök, Irodalmi Osztály
Tihanyi László osztályelnök, Zenei Alkotóművészeti Osztály
Winkler Barnabás osztályelnök, Építőművészeti Osztály
Csomay Zsófia elnökségi tag
Klimó Károly elnökségi tag

Budapest, 2023. július 7.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top