+ Fotó

Keleti Éva kiállított fotóinak 99%-át senki nem látta – Törőcsik Marit, Rutkai Évát, Garas Dezsőt is fotózta

keleti éva

Az Amit még nem láttatok… – Keleti Éva című kiállítás július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján ingyenesen látogatható.

Amit még nem láttatok… – Keleti Éva címmel nyílik fotókiállítás a magyar fotográfia nagyasszonyának csaknem hetven évet felölelő munkásságából július 13-án a budapesti Aranytíz Kultúrházban, az M5 kulturális csatorna pedig szombaton portréfilmet mutat be Keleti Éváról – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Iroda pénteken.

A tárlat betekintést nyújt a világhírű fotóművész Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba. A Magyarországon egyedülálló fotókincsgyűjteményt az MTVA Archívum munkatársai a legmagasabb szakmai körültekintéssel digitalizálják és rendszerezik.

A Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész hét évtizeden átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó része; képei egyszerre önálló alkotások és művészi igénnyel készült kordokumentumok.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2021-ben vásárolta meg a fotóművész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, így jött létre az egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban.

A július 13-ától látogatható kiállítás ebből az anyagból, valamint a fotográfus munkásságának több korszakából válogat.

A tárlat részletesen ismerteti Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot minden részletében bemutató fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját a művészportrékon, előadásképeken és riportfotókon keresztül. A kiállítás fényképeinek többségét még sehol nem publikálták, némelyek a készítésük óta eltelt több évtized után először láthatók.

„Büszkeség számunkra, hogy a fotóművészet kiválóságának páratlan, korábban nem látott alkotásai a Nemzeti Fotótár gyűjteményét gyarapítják, elismerve ezzel a közmédia a képek fennmaradásáért végzett, professzionális munkáját. Ezek a fényképek a kultúránk részeként őrzik a múltunkat. Kivételes feladatunk, hogy ezt az örökséget bemutassuk a nagyközönségnek, és gondozzuk a jövő generációinak” – idézi a közlemény az MTVA vezérigazgatóját.

Papp Dániel kiemelte, hogy a Keleti Éva-életművel gazdagodott az MTVA Archívum, az annak részeként elérhető Nemzeti Fotótár oldalán pedig eddig több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé a közmédia.

Keleti Éva a kiállításról szólva elmondta, az MTVA Archívum munkatársaival azon dolgoztak, hogy mintegy zárópontként áttekintő képet adhassanak arról a korról, amelyben leélte a több mint 90 életévét.

„A képek 99 százalékát még senki nem látta, volt, amire én is rácsodálkoztam. Igyekeztünk úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy keresztmetszetet adjon a munkásságomról. Ez egy meglehetősen nehéz korszak volt, de van bennem egy harcos véna, hogy megörökítsem és átadjam ezeket az utókornak” – fogalmazott Keleti Éva.

Bár nem vonult vissza teljesen az aktív fotózástól, Keleti Évát leginkább az foglalkoztatta, hogyan tehetné maradandóvá műveit. Ezért kérte fel szakmai portfóliója és öröksége gondozására az MTVA Archívumot.

„A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Fotótár képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse” – hangsúlyozta a fotóművész.

A kiállításhoz kapcsolódva a közmédia portréfilmet is készített Keleti Éváról.

Az M5 kulturális csatorna saját gyártású, A pillangó szárnyán című filmje megmutatja a fotográfus kivételes képességét, ahogy észrevétlen természetességgel tudott „repkedni” a magyar színházi és filmes világ legnagyobb alakjai között.

Kameráját olyan művészek engedték közel magukhoz, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső, Darvas Iván, Latinovits Zoltán vagy Ruttkai Éva. A riportfilm nézői bepillantást nyerhetnek Keleti Éva gyermekkorába, a helyenként megrázó eseményekkel terhelt életszakaszaiba, és megtapasztalhatják szakmája iránt táplált szüntelen szeretetét, odaadását.

A pillangó szárnyán – Keleti Éva fotográfus portréja országos tévépremierben szombaton az M5 kulturális csatornán lesz látható.

Az Amit még nem láttatok… – Keleti Éva című kiállítás július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján ingyenesen látogatható az Aranytíz Kultúrházban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top