+ Színház

Novák Tata lemondott, a kormány tönkreteszi a független táncszakmát

novák tata

Novák Tata leveléből az is kiderült, hogy a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöksége tehetetlen volt az elmúlt években.

Novák Tata lemondott tiszteletbeli elnökségi tagságáról. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész, a Nemzet Művésze lemondását levélben küldte el a Magyar Táncművészek Szövetsége májusban újraválasztott elnökségének és tiszteletbeli elnökségének – írta az Index.

Novák Tata táncművészet legendás alakja azzal indokolta döntését, hogy a független társulatok nagy része az úgynevezett többlettámogatásból vagy semmit, vagy nagyon keveset kapott, ami sok neves alkotó munkáját lehetetlenítette el, több nemzetközileg is elismert, nagyszerű társulatot tett működésképtelenné.

„A kuratórium döntésének szakmai szempontrendszere, ha van ilyen egyáltalán, ismeretlen a magyar táncszakma majdnem egésze előtt”

– idézte Novák Ferenc Tata levelét az Index.

Novák Ferenc leveléből az is kiderült, hogy a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöksége tehetetlen volt az elmúlt években, és nagy valószínűséggel az új elnökséggel sem fog egyetlen kompetens személy sem szóba állni.

Az, hogy a függetlenek vagy semmit, vagy szinte semmit nem kaptak, Novák meglátása szerint a beteges kultúrharc eredménye, de, úgy gondolja, a mindenkori kulturális kormányzat vagy annak megmondóemberei nem mondhatnak le a független magyar táncszakmáról, akkor sem, ha némely formációt vagy alkotót másképp gondolkodónak bélyegeznek.

Novák Ferenc Tata úgy gondolja, hogy ebben a helyzetben nincs kilátás arra, hogy párbeszédet folytathasson bárkivel, aki bármit is tehetne a kialakult helyzet ellen.

Novák Ferenc Tata levelét eljuttatta a Magyar Táncművészek Szövetsége vezetőinek, mások mellett Ertl Péternek, Bozsik Yvette-nek, Kiss Jánosnak, Zsuráfszky Zoltánnak, Török Jolánnak, Solymosi Tamásnak és Mihályi Gábornak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top