+ Film

A Hat hét című film sok díjat fog még nyerni, most legutóbb a Lengyelországban

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje az 52. lagów-i nemzetközi filmfesztivál Juliusz Burski-különdíját nyerte el.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című alkotása a zsűri különdíját nyerte el Lengyelországban, a hétvégén véget ért lagówi nemzetközi filmfesztiválon – közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.

A nyílt örökbefogadásról szóló filmet számos fesztiváldíjjal ismerték el világszerte, és még látható a magyarországi mozikban – emlékeztetnek a közleményben.

A Lagów üdülővárosában évente megrendezett filmes találkozót 1969-ben hozták létre a lengyel filmkészítők, majd 1990-ben kibővítették a fesztivál válogatását, így Lengyelország legrégebbi nemzetközi mozgóképes találkozója lett.

A népszerű, teltházas vetítéseket közönségtalálkozók, szakmai programok és kerekasztal-beszélgetések kísérik, az esemény csúcspontja pedig a szakmai zsűrik által odaítélt díjak kiosztása.

Az előző évekhez hasonlóan, az idei válogatásba is számos magyar alkotást hívtak meg a szervezők. A Hat hét című film az 52. lagów-i nemzetközi filmfesztivál Juliusz Burski-különdíját nyerte el.

Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Szakonyi Noémi Veronika filmje a filmintézet támogatásával a Sparks gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült.

Az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját.

Az alkotás nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól.

A Magyar Mozgókép Díjakra összesen 8 kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit, amelyből Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte el, továbbá a film a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a diákzsűri díját is kiérdemelte.

A film ifjú főszereplőjét az A-kategóriás Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazták nemrég.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top