+ PR-cikk

Mik a főbb különbségek a lakossági és ipari lemezkerítések között?

kerítés

A fémlemezből készült kerítéseknek ma már több fajtája is ismert, és míg régebben szinte csak ipari célra használták, ma már a lakosság körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Persze nem ugyanolyan módon kerül felhasználásra, hiszen az igények merőben eltérőek. Nézzük is a főbb különbségeket!

A kerítés célja

A kerítésnek általában kettős célja van: egyrészt határvonalat képez az utca és a magánterület között, másrészt pedig megjelenésével hozzájárul a telek összképéhez. A lakossági kerítés esetén ez utóbbin is igen nagy a hangsúly, az ipari felhasználásnál viszont sokkal kisebb a jelentősége.

Családi házaknál például ha használnak is trapézlemezből készült táblákat, akkor általában a famintásra festett verziót alkalmazzák, ami otthonosabb megjelenést ad, de gyakoribbak a léc formájúra hajlított fémlemezek.

Ezek ugyanis – főleg ha famintás bevonat van rajtuk – nagyon hasonlítanak az igazi fadeszkákra, ám sokkal ellenállóbbak, és nem kell őket rendszeresen karbantartani. Ránézésre könnyen hihetjük azt, hogy a kerítés tényleg fából van.

Az ipartelepeknél azonban ritka, hogy ekkora gondot fordítanak a kerítés esztétikus megjelenésére. Hiszen itt a fő cél az, hogy távol tartsa a illetékteleneket, erre pedig tökéletesen megfelel a kevésbé tetszetős, ám jóval olcsóbb, egyszínű trapézlemez is.

Milyen magas a kerítés?

Az építési törvény kimondja, hogy lakóházaknál a tömör kerítés legfeljebb 2,5 méter magas lehet. A gyakorlat azt mutatja, hogy sokan még ezt a megengedett maximális magasságot sem használják ki, ritkán látni 1,8-2 méternél magasabb kerítést.

Az ipari létesítményeknél viszont nincs ilyen korlátozás, emiatt láthatunk méretesebb kerítéseket is. A tömör kialakítás jótékonyan elrejti a kíváncsiskodók elől a telephely udvarán lévő gépeket, nyersanyagokat, árucikkeket és egyéb értékes tárgyakat, amik csábíthatják a rablókat.

Emellett a kerítés valamelyest felfogja a zajt és a port is, ami különösen hasznos, ha a közelben lakóépületek is találhatóak.

Mennyi idő alatt készül el a kerítés?

Egy átlagos lakóingatlan esetében néhány tíz méternyi kerítésre lesz csak szükség, hiszen a telek egyik oldalán már vagy a szomszéd háza áll, illetve a jogszabály értelmében az utcáról nézve a telek bal oldalán már az ő feladata, hogy kerítést létesítsen.

Ezzel szemben egy ipari telek bekerítéséhez akár több száz méternyi alapanyagra is szükség van, ami értelemszerűen sokkal nagyobb költség, és persze jóval több idő is.

Ha nulláról építkezünk, akkor egy családi háznál a lábazat és az oszlopok felépítése pár nap alatt elkészül, a lécek felhelyezése pedig egy néhány órás művelet. Ha megfelelően összehangoltak a munkafolyamatok, akkor bő egy hét alatt el is készülhet a betonozott alapokon álló, szép léckerítés.

Az ipari létesítményeknél bár általában gyorsan és egyszerűen felrögzíthető táblás elemeket használnak, még így is sokáig tarthat, mire a teljes projekt elkészül, pláne ha csak 2-3 ember dolgozik rajta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top