+ Képzőművészet

Partra vetett sellő a homokbányában

sellő

Csütörtök óta egy sellő-testet formáló homokszobor fogadja a salföldi Bánya kert Kultháló bázis látogatóit…

A Raffay család, fotó: Mesterházy Fruzsina

Csütörtök óta egy sellő-testet formáló homokszobor fogadja a salföldi Bánya kert Kultháló bázis látogatóit, amely egy balatoni legenda karakterét jeleníti meg. A szobor különlegessége, hogy egy alapvető helyi elemből, a salföldi homokból készült a Raffay család három szobrászgenerációja és Szalay Dávid képzőművész közös alkotásában.

Jazz és képzőművészet a salföldi Bánya kertben

Zenei, képzőművészeti, táncos foglalkozások és workshopok várják a családokat, illetve bármely korosztályt a Salföld határában található Bánya Kertben. A homokos, kavicsos, fás-ligetes terület eszményi játszóhely és sokoldalú programokat kínáló kulturális helyszín is egyben.

Napközben a pihenésé és a játéké a főszerep, esténként pedig olyan programokon vehet részt a közönség, ahol saját alkotásokat készíthetnek neves mesterek vagy művészek segítségével, esetleg spontán zeneórán vehetnek részt. A Bánya Kert melletti tanösvény mindig árnyas és csendes sétalehetőséget kínál, csodás kilátással és játékos feladatokkal.

Az esti hangulatot a Bánya Jazz sorozatában olyan előadások biztosítják, amelyek a legjobb ízlésű zenerajongókat is meggyőzik! Könnyűzenei koncertek is várhatók, hiszen a Kultháló bázisok egyben “könnyűzenei provinciák”: nem tagadjuk, hogy a könnyűzenei kultúra a minket körülvevő világ elemi része, a zenei nevelést ezen a területen is el kell végezni.

A felsorolt programok a VEB2023 Kultháló projekt keretében valósulnak meg. A foglalkozások, kiállítások, illetve a legtöbb zenei program is ingyenes, a koncertek alkalmanként belépővel látogathatók.

BÁNYA JAZZ

A Bánya Jazz sorozat „koncertközeli élményeiért” különösen érdemes Salföldre látogatni, hiszen a közönség minden alkalommal többet fog tudni a jazzről és a rokon műfajokról, mintha egy hagyományos koncertet látogatna meg. A sorozat házigazdája Vázsonyi János szaxofonművész, aki Bach-átiratokkal vagy éppen Django Reinhardt-feldolgozásokkal tűnik ki a hazai jazzéletből.

Mindezekről pedig szóban is olyan lebilincselő előadásokat tud tartani, amivel az amatőr zenehallgatókat is rendre megnyeri. Szó esik majd arról, hogy Bach nevének betűi azt a dallamot adják ki, amit a zeneszerző géniusz a halálos ágyán diktált fiának, vagy hogy néz ki egy kétezer évnél is régebbi kotta.

Vendégei, akikkel idén közös koncerteket tart, a világ megannyi színpadán megfordultak már: Barabás Lőrinc, Tony Lakatos, Roby Lakatos, Krulik Zoltán – a velük közös fellépések mind külön világot tárnak fel. A koncertek előtt Vázsonyi bevezető előadásaival, felkészítő zenehallgatásokkal, lejátszólisták közzétételével és zenei workshopokkal szeretnénk minél több kapcsolódási pontot teremteni a jazz eszméjéhez.

A sorozat csúcspontja Erik Truffaz fellépése lesz, amelyen dj Nora Matisse is közreműködik. Erik Truffaz a koncerten kívül zártkörű workshop keretében a régió legaktívabb zeneiskolásainak egy külön foglalkozással is készül. Erre itt lehet regisztrálni.

KÉPZŐMŰVÉSZET ÉS FOTÓ

Kiállítások és a kiállító művészek workshopjai váltják egymást a nyár folyamán: Déri Miklós fotográfus helyiekről készített fotói, a Káli-medencében élő vagy dolgozó helyi fotóművészek portréi, Raffay Béla Salföldön élő szobrászművész alkotásai lesznek láthatók és az ő foglalkozásaikon vehetnek részt ingyenesen az érdeklődők.

Grecsó Zoltán táncos workshopot tart két alkalommal, a veszprémi Posta Zsófia rajzkurzust tart minden héten szerdán a nyár közepétől. A képzőművészet a Kultháló bázisokon a látni tanulás művészetét jelenti, ahol a kortárs képzőművészet falait lebontva személyes közelségből, szokatlan intenzitással találkozhatunk a művészetekkel és a művészekkel. A hétköznapok részévé váló képzőművészet a lokális adottságokból kiindulva, neves meghívottak közreműködésével az egyetemes felé törekszik, ahol a művészet velünk és általunk történik.

Részletes program.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top