+ Képzőművészet

Hét díjazott és 110 műalkotás a LOKART fesztiválon

lokart

Másodszor rendezték meg Pécsen a LOKART – kortárs képzőművészeti fesztivált, amely országosan is egyedülálló kezdeményezés.

Fotó: foTÓTH
Keresés a weben

Pécs legújabb kortárs képzőművészeti fesztiválja, a LOKART június 21-ei megnyitóján a nemzetközi zsűri döntése alapján kiválasztották a győztes alkotásokat. Ezek is megtekinthetők azzal a 110 műalkotással együtt, amelyek a belvárosban összesen 11 helyszínen bukkannak fel.

Másodszor rendezték meg Pécsen a LOKART – kortárs képzőművészeti fesztivált, amely országosan is egyedülálló kezdeményezés. A rendezvény keretében kiállítások, zenei performanszok, szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket, díszvendégek Pécs partner- és testvérvárosai, többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék.

Összesen 110 mű, 80 alkotó vagy alkotócsoport mutatkozik be a fesztiválon. A kiállítás kurátorai Százados László és Kozma Zsolt voltak. Külföldi társkurátorok: Isabelle Bertolotti (Mac Lyon) Valentina Rados (Muzej likovnih umjetnosti Eszék). Alapító, művészeti vezető: Fekete Valéria.

A díjakról egy szakmai és egy műkritikus zsűri döntött. A szakmai zsűri tagjai: Thierry Raspail, a lyoni biennálé alapítója, a zsűri elnöke; Pierre Vasarely, az aix-en-provence-i Foundation Vasarely elnöke; Dénes Andrea, műgyűjtő; Pinczehelyi Sándor képzőművész, a Pécsi Galéria alapítója; Jeneses Ádám, a Fiatal Művészek Stúdiójának elnöke voltak. A zsűri azokat az alkotásokat díjazta, amelyek a II. LOKART fő témájára, az illúzióra rezonálnak és a kortárs művészeti tendenciákat legeredetibb módon jelenítik meg.

A LOKART fődíja a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. által alapított 500.000 Ft-os alkotói támogatás és a párizsi Liszt Intézetben egy önálló kiállítás rendezésének lehetősége. Ez utóbbit Burányi Adrienne kulturális tanácsos, a párizsi Liszt Intézet igazgatója ajánlotta fel, aki francia partnervárosok részvételét is figyelemmel kísérte a fesztiválon. A II. Lokart fődíjasa Várnai Ágnes és Tina Kult a T(n)C csoport tagjai lettek.

A szakmai zsűri különdíjasaként Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia egy önálló kiállítást nyert a m21 Galériában.

A Vasarely Fondation különdíjasa, Pierre Vasarely felajánlásával Romhányi Veronika lett, aki alkotói rezidenciaprogramon és kiállításon vehet részt az aix-en-provence-i Vasarely Alapítványnál.

A műkritikusok díjairól Andrási Gábor, a zsűri elnöke, Török Tamás, Bojár Iván András művészettörténészek és Gálosi Adrienn esztéta a PTE Bölcsészkar oktatója döntöttek. Az egyik kiállítási lehetőség a Pécsi Galériában, ezt Niloufar Basari lyoni képzőművész kapta. A kritikusok zsűrijének különdíjasa a legjobb fiatal alkotói kategóriában Zalavári András, aki egy pécsi kiállítást és rezidencia programot kapott ezzel.

A Musée d’art contemporain de Lyon (Mac Lyon) különdíjként kéthetes rezidenciaprogramot ajánlott fel a múzeum szervezésében, melynek győztese Neogrády – Kis Barnabás.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának különdíja egy kiállítás az m21 Galériában, ezt Erell, lyoni urban artist nyerte.

A fesztiválról:

A LOKART Prológ keretében már június elejétől láthatók olyan kiállítások, amelyek kapcsolódnak a fesztivál idei témájához, az illúzióhoz: így a budapesti Illúziók Múzeumának utazó kiállítása a Zsolnay Negyedben, a Labor – Interaktív Varázstérben, ami elsősorban a gyerekeket és fiatalokat várja. A belvárosban pedig június 9-től a divat és művészet határait feszegető Cipőfantáziák című kiállítás tekinthető meg a Pécsi Galériában.

A LOKART kiállításai az m21 Galérián kívül a Zsolnay Negyed több pontján és a belvárosban, összesen 11 helyszínen láthatók. A kiállítások meghívásos, országos válogatások, természetesen pécsi művészek részvételével.

A fesztivál kísérőprogramjai tárlatvezetések, szakmai beszélgetések voltak többek között a műgyűjtésről és műkereskedelemről, a mesterséges intelligenciáról, az NFT-ről, valamint zenei performanszok Kovács Balázs/Xrc és Gryllus Ábris közreműködésével a Zsolnay Negyedben.

A kiállítások szeptember 24-éig látogathatók.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top