+ Irodalom

A Szépírók közleménye kiáll Kukorelly Endre állami irodalmi díjakról alkotott véleménye mellett

Kuko Kukorelly endre rellyvel rúgjuk a bőrt

A Szépírók Társasága kiáll alapító tagja és korábbi elnöke, Kukorelly Endre mellett a hazai állami irodalmi díjakról kialakult vita kapcsán.

Kukorelly Endre József Attila-díjas író az Indexnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az állami kitüntetésekkel a szakmai teljesítmény helyett a politikai hűséget díjazzák, és egy személyben Mezey Katalin dönt az irodalmi díjakról. Ezt követően a Magyar Írószövetség felszólított Kukorellyt, hogy kérjen bocsánatot Mezey Katalintól. Ebben a helyzetben adott ki közleményt a Szépírók Társasága a Facebookon:

A Szépírók Társasága kiáll alapító tagja és korábbi elnöke, Kukorelly Endre mellett a hazai állami irodalmi díjakról kialakult vita kapcsán.

Kukorelly Endrének nemcsak joga van a véleménynyilvánításhoz, hanem évtizedes irodalomszervezői munkájával, kultúrpolitikai tevékenységével a szakmai tapasztalata és tájékozottsága is megvan mindehhez. A Gyümölcsöskert–Baumgarten-díj létrehozásával, újra életre hívásával pedig azok közé tartozik, akik nem kizárólag kritizálják a rendszert, hanem alternatívát is tudnak ajánlani.

Nem tárgyaljuk részletesen a Magyar Írószövetség az üggyel kapcsolatban kiadott nyilatkozatát, hiszen világosan látszik, alapjaiban gondolunk mást a magyarországi állami díjak funkciójáról, így mindössze egyetlen gondolatot emelünk ki, amiben viszont az Írószövetségnek kétségtelenül igaza van: „immár több éves gyakorlat, hogy az ellenzékhez közel álló irodalmi szervezetek és alkotók eleve nem terjesztik fel a körükbe tartozó, véleményük szerint elismerésre méltó költőket, írókat sem állami kitüntetésekre”. Ez így van. Az okok ismertek és az említett vitában most részben újra elhangzottak. A Szépírók Társasága többször, ahol csak lehetett, felszólalt ezekben az ügyekben, és amellett, hogy elismerjük, időről időre azért akadnak meglepő és örömteli kivételek az állami díjazottak sorában, ma már nagyítóval alig látni a kiegyensúlyozottságra való törekvést. És ezzel körbe is értünk. Újra.

A Szépírók Társasága elnöksége

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top